Стигао је чет бот Ерни - кинески одговор на америчку вештачку интелигенцију

Кинески гигант Баиду, други највећи интернет претраживач на свету, представио је свог дуго очекиваног чет-бота Ернија. Ерни бот би у вештачкој интелигенцији могао бити најјачи кинески ривал америчкој истраживачкој лабораторији OpenAI ChatGPT.

Популарност ChatGPT-а, којег подржава Мајкрософт, изазвала је прави хаос међу кинеским технолошким компанијама у намери да развију одговор на епохални амерички корак у развоју вештачке интелигенције.

Баиду је преузео вођство у тој трци међу кинеским компанијама пошто је почетком прошлог месеца објављено да су близу завршетка радова на чет боту који користи свој модел учења уз помоћ вештачке интелигенције, што подразумева учење на основу примера, повезивање и извођење закључака. Његово име је Ernie – скраћено за "Enhanced Representation through Knowledge Integration“.

Презентација Ерни бота, ограничена на кратке, унапред снимљене видео записе, није, међутим, успела да се поклопи са тржишним надама, а акције компаније Баиду на берзи у Хонг Конгу пале су за чак 10 одсто пре него што су се повратиле.

Током презентације, Робин Ли, један од суоснивача претраживача Баиду и извршни директор компаније, показао је пет видео снимака Ерни бота који одговара на питања о популарном кинеском научнофантастичном роману "Проблем три тела“ Лијуа Цисина, пише песму и прави видео и слику са упутствима.

"Ово што вам данас представљамо је природан наставак напорног рада протеклих година“, рекао је он на презентацији, коју су преносили уживо на девет платформи, укључујући Твитер, Јутјуб и Weibo. Твитер и Јутјуб су, иначе, блокирани у Кини.

Компанија је рекламирала своје дугогодишње велико улагање у истраживање и развој вештачке интелигенције и дубоко учење као један од разлога што је у позицији да води трку за развој кинеског одговора на ChatGPT. Баидуови трошкови истраживања и развоја у 2022. години износили су 21,4 милијарде јуана (3,1 милијарду долара), што је чинило 22 одсто прихода.

Баиду планира да искористи Ерни бота да направи револуцију на свом претраживачу, далеко најдоминантнијем у Кини, као и да га користи за повећање ефикасности у клауду, паметним аутомобилима и кућним апаратима, као и у свим осталим сферама пословања.

Раније ове недеље, из OpenAI-а су најавили још моћнији модел вештачке интелигенције познат као GPT-4, описујући га као „мултимодел“, што значи да слике као и текстуални упити могу да га подстакну да генерише садржај.

Ли је поздравио GPT-4 током свог говора, рекавши да и овај најновији модел показује да је праг за ову врсту технологије веома висок, али је такође упозорио да на то не треба гледати кроз геополитику.

"Ерни Бот није разлог за конфронтирање Кине и Сједињених Држава“, закључио је Ли.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво