Апсолутна флексибилност - ко зна како ће изгледати будућност глобалног умрежавања

Каква су нам очекивања за будућност у домену економије, медицине, технологије - тема је истраживања у 63 земље света. У Србији чак 83 одсто испитаника сматра да ће за 25 година људи још више бити зависни од интернета, а 67 одсто испитаних слаже се са тврдњом да ће тада људи бити мање здрави. Убрзан развој нових технологија утиче и на стварање нових професија у будућности.

Информације, забава, комуникација, образовање - све је на клик од нас. Интернет је из корена променио нашу свакодневицу, а све су прилике да ће се тај тренд наставити и у наредном периоду. Будућност нам доноси много нових занимања, што значи да нека садашња - неће постојати у наредним годинама.

„Можда је згодан податак да у овом тренутку наша деца завршавају и средње школе и факултете за занимања која не знамо која ће бити. Ми у овом тренутку не знамо како ће свет и тржиште рада изгледати за 10 - 15 година. Морамо да покажемо апсолутну флексибилност", рекла је психолог Ана Мирковић.

Паметни телефони су постали неодвојиви део нас самих. Стручњаци појашњавају - када га изгубимо треба нам свега три минута да би схватили да га нема.

За осам сати на интернету, примимо око двадесет хиљада информација, а друштвене мреже посетимо око 30 пута дневно.

„Осећам као зависничку кризу, утиче на моје расположење, будем нервозна, често знам и да вичем, манифестује се кроз главобоље, нервозе”, прича Зорана Сокорац.

Стручњаци упозоравају и на честе опасности и злоупотребе које вребаја на интернету: подаци који се једном нађу на мрежи ту ће вероватно и остати.

„Сетимо се примера из 2010. године и фирме Кембриџ аналитикс која је радила пример истраживања на Фејсбуку, просто да илуструјемо колико је то битно - приступ тим друштвеним мрежама. Урадили су истраживање након кога су после 50 кликова могли да знају о вама више него ваше комшије, након 100 више него породица и након 500 више него што и сами знате о вама”, прича проф. др Горан Куњадић, стручњак за сајбер безбедност.

Како се све више ослањамо на интернет и професије будућности биће уско везане за глобалну мрежу.

Неки од послова за које се процењује да ће бити тражени и добро плаћени су: пословни аналитичари, софтверски инжењери, маркетиншки експерти, инжењери вештачке интелигенције и стручњаци за сајбер безбедност.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару