Читај ми!

Будућност је ту, а четбот нам каже да нема разлога да страхујемо

Претходних дана један текст на Интернет порталу РТС-а привукао је посебну пажњу. Разговор нашег новинара са најсавременијим четботом показује до које мере се развија вештачка интелигенција и шта можемо очекивати у будућности.

Вештачка интелигенција је поље које брзо напредује и има потенцијал да трансформише многе аспекте наших живота. Овако четбот ГПТ3 почиње текст након што га је новинар Интернет портала РТС-а Марко Милојевић замолио да му помогне у писању увода.

„Иако сам ја постављао питања деловало је као да радим интервју са машином, али са машином која прилично зна ствари. Наравно, за коришћење и тренирање ове машине убачено је 175 милијарди параметара. Много зна, добро предвиђа... Правио сам намерне граматичке грешке, то је занемарио“, објашњава Марко Милојевић.

На питање да ли је то све што има да му „напише“ за увод текста, четбот одговара да, ако новинар то жели, он може да прошири увод или пружи више информација о одређеним темама у вези са вештачком интелигенцијом.

„Интервенција је, барем у овом случају, била неопходна. За скраћивање реченица, за давање контекста, за одређивање, на крају крајева, неке врсте смисла, јер вештачка интелигенција може много, али наравно не све“, напомиње Милојевић.

За разлику од традиционалних претраживача, који се ослањају на кључне речи претраге да би пружили резултате, он користи комбинацију напредних алгоритама и вештачке интелигенције да би разумео намеру корисника. Иако се од вештачке интелигенције дуго очекивало да аутоматизује ствари које се често понављају, сада видимо да она може да буде и креативна.

„Сада видимо на случају вашег колеге да то баш и није случај, да она може да напише цео текст. Видели смо да може да слика, да компонује и да је јако тешко спознати да је то вештачка интелигенција, односно да није човек. Где год је велика количина података који су добро организовани вештачка интелигенција има капацитет да над њима направи нешто што ће бити уникатно и само њено“, наводи Небојша Бјелотомић из Иницијативе „Дигитална Србија“.

Четбот каже да људи не треба да буду уплашени његовим могућностима и да ће у будућности знање вероватно представљати сарадњу људи са системима вештачке интелигенције. Све у свему, будућност је ту, а филмови се, као и снови, остварују.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару