Читај ми!

Самсунг поново најуспешнији произвођач чипова

Див јужнокорејске и светске електронске индустрије „Самсунг електроникс“ у 2021. години је повратио трон најуспешнијег светског произвођача чипова, остваривши на њима зараду од преко 80 милијарди долара.

Корејски технолошки гигант „Самсунг електроникс“ (СЕЦ) завршио је 2021. годину као највећи произвођач полупроводника, односно чипова на свету, остваривши приход од 80,2 милијарде долара њиховом продајом, чиме је надмашио амерички "Интел" и повратио светску круну коју је носио у 2017. и 2018.

СЕЦ је прошле године остварио велики повратак јер је, у односу на 2020. годину, продају чипова за компјутере, информационе центре и аутомобиле повећао за читавих 30 одсто.

Његов највећи ривал „Интел“, сматра се, завршио је претходну годину са резултатом од 75,5 милијарди долара зарађених на чиповима.

Мада у свету опада потражња за персоналним компјутерима, расте потражња за серверима и 5Г инфраструктуром, што је корејском диву електронске индустрије, најпознатијем по својим таблетима и „галакси“ телефонима, омогућило да прошлу годину заврши са одличним, рекордним резултатом у продаји чипова.

Аналитичари у Јужној Кореји очекују да ће „Самсунг електроникс“, у складу са својим планом развоја, извршити даља велика улагања у производњу чипова како би до краја деценије постао највећи светски произвођач логичких чипова, с обзиром на то да он тренутно углавном прави меморијске чипове, односно, да логички чипови сада чине (само) око петину свих чипова које компанија прода.

Иначе, СЕЦ се у прошлости већ окитио и титулама највећег светског произвођача телевизора и паметних телефона, а други је на планети у продукцији таблет рачунара. На врхунцу, 2015. године, запошљавао је преко 325.000 радника широм света.

„Самсунг електроникс“, чије је седиште у граду Сувон са око 276.000 људи, процењује се, доноси чак око 70 прихода групе „Самсунг“, која је пак одговорна за петину укупног јужнокорејског извоза и има обим пословања који је пре пандемије био пет до шест пута већи од бруто друштвеног производа читаве Северне Кореје, јер приходује преко 200 милијарди долара годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару