Читај ми!

Како да ученици „програмирају свој успех“, нови пројекат за основце

Пројекат „Програмирај свој успех“ намењен је ученицима 7. и 8. разреда основних школа. Циљ пројекта је да ученици додатним активностима покажу шта су научили и испоље креативност и таленат.

Пројекат је намењен ученицима 7. и 8. разреда основних школа за најбоље организовану наставу из информатике.

Идеја је да се конкурише са пројектима који се раде у оквиру пројектне наставе, како би наставник са својим ученицима могао да конкурише. И ученици и наставници могу да учествују у више пројеката.

„Кроз пројектну наставу добија се прилика да се испољи додатна креативност и таленат код оних који су заинтересовани, да се на најбољи начин покаже шта је научено, а и да се додатно мотивишу учесници“, наводи Небојша Васиљевић, директор Фондације „Петља“.

„Ово је круна четворогодишњег напора да се потпуно нови предмет уведе у ансамбл обавезних предмета у другом циклусу основног образовања. Информатика није сама по себи важна у 21. веку већ зато што је изградила читав један екосистем око тог предмета“, каже Катарина Алексић из Центра за образовне технологије у Заводу за вредновање квалитета образовања.

Према њеним речима, ове године 60.000 осмака излази из основних школа и за све њих може да да се каже да су дигитално писмени.

Директор Фондације „Петља“, објашњава да је увођењем информатике као обавезног предмета у наставни план био велики помак, јер се у оквиру ње учи и програмирање.

„То је тренд који је у свету усвојен годинама раније. Ми смо из Фондације ‘Петља’ били спремни да снажно подржимо такву иницијативу. Са тим приступом учења информатике, појачаним рачунарским наукама, учењем програмирања могу слободно да кажем да се Србија сврстала међу неколико земаља на свету које на најмодернији начин уче о томе“, истакао је Васиљевић.

Ово је, како каже, добар пример како један предмет може да се реформише и одлична пракса за будућа унапређења у образовању.

Привредна комора Србије учествовала је од почетка на увођењу предмета, јер је информатичко знање од изузетне важности за привреду, а тај сектор је најбрже растући сектор у Србији и свету.

„Нама је циљ дигитална писменост у свим гранама, од лекара и адвоката до инжењера и научника. То је алат који је потребан свакоме. Пратићемо резултате овог конкурса и подржати их убудуће“, каже Марјан Стојановић из ПКС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару