Редовно перете руке, а тастатуру

Откако је почела пандемија коронавируса, све више људи ради од куће или бар више времена проводи испред рачунара. Пошто смо сви уплашени и опрезни, сигурно је да сте помислили да би требало да очистите тастатуру рачунара или лаптопа. Али како да то изведеде темељно, а безбедно.

Пре свега морате имати у виду неколико ствари како бисте избегли катастрофу, то јест уништили тастатуру или, што је још опасније, лаптоп. И „Епл“ и „Мајкрософт“ упозоравају да морамо бити опрезни у коришћењу разних течних средстава за дезинфекцију и чишћење. Неке влажне марамице је добро користити, али треба бити опрезан да вам се течност не увуче кроз мале отворе на тастатури.

Чак и ако се не бојите што ће се мало течности провући, произвођачи лаптопова упозоравају на штетност неких хемијских средстава или избељивача јер су прејаки за материјале од којих су ови уређаји израђени. Зато, ако нисте довољно опрезни, може вам се десити да уништите лаптоп.

Наравно, пре него кренете с чишћењем, важно је да извучете кабл тастатуре из компјутера, односно да искључите лаптоп из струје.

Први корак, који препоручују „Мајкростофт“, на пример, или портали попут CNET-a и Wireda, је да тастатуру окренете наопако и истресете из ње све што је упало унутра. Нисте ни свесни шта се све временом заглавило унутра, а ово је најлакши и најбржи начин да га се решите.

За дубинско чишћење можете користити, рецимо, фен, али не укључујте грејач, како бисте „истерали“ преостале заглављене нечистоће и остатке. 

Када сте уклонили све мрвице, остају вам бактерије. Можете користити влажне марамице за дезинфекцију, око којих се чак и „Епл“ недавно предомислио, мада су годинама били противници било каквих средстава за чишћење. „Мајкрософт“ препоручује и наношење истог раствора на меку крпу без длачица.

Можете користити и крпу умочену у мешавину сапуна и воде, но пазите да добро оцедите крпу пре коришћења. Ако хоћете да будете баш темељни, просто раставите тастатуру и добро је оперите.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару