Америка оптужује Русију да тестира оружје за уништавање сателита у земљиној орбити

Америчке свемирске снаге оптужују Русију да је тестирала уређај који би се могао користити као оружје за уништавање других сателита који су већ у орбити.

Приликом овог теста у орбити није ништа уништено, али војни званичници Сједињених Држава су забринути да би Русија у будућности могла да користи овај специјализовани сателит за уништавање америчких сателита.

Руски сателит „Kосмос 2543“ који је лансиран прошле године у орбиту, 15. јула је лансирао пројектил Sat Cat 45915, наводе из америчке свемирске команде која је одговорна за праћење свих објеката који су тренутно у орбити.

Овај мистериозни објект сместио се у близини другог руског сателита, мада нису долазили у било какав контакт један са другим. Према руским наводима, „Kосмос 2543“ би требало да буде „сателит инспектор“ тако да његово приближавање другом руском сателиту није никаква неубичајена процедура. Обављање ових „непосредних прегледа“ је честа пракса последњих деценија.

Пентагон је, пак, оптужио Москву да тестира ново свемирско оружје, инсистирајући да таква „агресија“ само потврђује важност америчких свемирских снага.

„Ово је узнемирујуће и необично понашање које има потенцијал стварања опасне ситуације у свемиру“, казао је генерал Џон Рејмонд, заповедник америчке свемирске команде и шеф свемирских операција америчких свемирских снага. Зато Рејмонд сматра да овај руски напредак у развоју новог орбиталног оружја „наглашава важност“ формирања новог огранка америчких оружаних снага.

Тврдње Сједињених Држава су одјекнуле и у Великој Британији. Британски војни званичник, маршал Харви Смит, такође је „забринут“ због руског теста уређаја „са карактеристикама оружја“.

Остаје нејасно зашто су Сједињене Државе и њихови савезници чекали више од недељу дана да би реаговали на ове тестове, посебно што је све било веома опширно објављено у руским медијима, наводи РТ.

Пентагон је више пута оптуживао Москву за „лицемерје“, тврдећи да спроводи млитаризацију свемира и прикривено спроводи тестирања свемирског наоружања – иако је Москва више пута упозоравала и позивала Вашингон да остави свемир без оружја.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару