Читај ми!

„Моторолин“ флегшип телефон на тесту – како ради камера од 108 мегапиксела

Тестирали смо нови "motorola edge+" телефон који је изазвао велику пажњу због закривљених ивица, брзог процесора, али и камере од 108 мегапиксела. Како се показао уређај којим „Моторола“ жели да уђе у конкуренцију са најјачима?

„Моторолин“ флегшип телефон на тесту – како ради камера од 108 мегапиксела „Моторолин“ флегшип телефон на тесту – како ради камера од 108 мегапиксела

„Моторола“ је компанија са богатом историјом. Својевремено је стекла славу, између осталог и захваљујући дизајну и могућностима мобилних телефона. Међутим, тржиште се у претходне две деценије мењало. У последње време „Моторола“ је производила солидне телефоне и била је позната по томе да нуди добар однос цене и квалитета. Ипак, није то била „она“ „Моторола“.

У компанији су решили да то промене и да опет задовоље укусе најзахтевнијих корисника. Прво су крајем прошле године представили оживељни „рејзр“, а читаоци портала РТС-а имали су ексклузивну прилику да виде прве утиске са представљања у Лондону.

У међувремену је пандемија изазвана коронавирусом погодила индустрију мобилних телефона, што се за сада, највише одразило на могућности презентације. А „Моторола“, одлучна да се врати у високо друштво, своје нове флегшип телефоне открила је у априлу, и то виртуелно.

Љубитељи мобилних телефона широм света, нарочито они који носе позитивне емоције према „Мотороли“, били су нестрпљиви када су чули за моделе "motorola edge" и "motorola edge+". Нарочито је узбуђење порасло када су објављене спецификације које на папиру делују импресивно.

Неколико месеци касније, на тест нам је стигао "motorola edge+", најјачи модел компаније, представљен као уређај за оне који желе премијум искуство у сваком сегменту. Због тога смо га подвргнули интензивном тесту, али фокус смо ставили на карактеристике које су изазвале највише пажње у јавности.

Прво на шта смо обратили посебну пажњу је утисак о закривљеним ивицама, што је интересантно решење за данашње време. Очекивано, по том питењу мишљења корисника на форумима и на друштвеним мрежама била су подељена.

Друга ствар која је звучала помпезно је камера од 108 мегапиксела. Због тога смо је тестирали на неколико локација у Србији, рекло би се, идеалних за фотографисање. Кренимо редом.

Дизајн и први утисци

Када би се тражила само једна реч којом би се описао изглед "motorola edge+" телефона, то би била елеганција. На тест је стигао модел у тамноплавој боји која се пресијава на светлу, чиме се постиже веома леп ефекат. Рам је алумијумски, а екран има заштиту „горила глас 5“.

Дизајн је једноставан. Са задње стране налазе се сензори камере, један испод другог, поред којих је блиц. Препознатљиви „Моторолин“ лого смештен је ближе врху, и то је то – без икаквих непотребних детаља.

Са гоње стране је улаз за слушалице (3,5мм), од којег „Моторола“ још увек не одустаје, за разлику од неких других произвођача (иначе, уз телефон се у паковању добијају добре слушалице). Горњи звучник је танак и прилично неприметан, а селфи камера је смештена у леви горњи угао, и када је екран у функцији, она се приказује као тачка, али не упада превише у очи.

Са доње стране је звучник, УСБ улаз (тип Ц) и слот за картицу. Иначе, за оне којима је битна „дуал сим“ опција, морамо да кажемо да, нажалост, има места само за једну картицу.

Долазимо до екрана, по чијим карактеристикама је и назван модел и који прво упада у очи, и сигурно ће изазавати пажњу сваког ко први пут угледа "motorola edge+". Уједно и изазива највише контроверзи и реакција. Ивице екрана су закривљене, што у „Мотороли“ називају Endless Edge дисплеј. Заиста, имате утисак као да слика цури преко екрана, налик неким малим водопадима.

Има оних који воле да гледају у такав екран, али и оних који том идејом нису много одушевљени. Ствар навике и укуса.

Оно што је сигурно је да изгледа елегантно, да није потребно много времена за навикавање (нарочито што приликом коришћења већине апликација постоји опција да се искључи приказ преко ивица), али и да ћете имати другачији телефон и да ће вам искуство коришћења свакако бити занимљивије.

Нарочито позитивном утиску доприноси то што су уз форму додате и неке фунционалности. Уз одређена подешавања могуће је преласком руке преко ивице нагоре и надоле отварати мени са функцијама. На пример, приликом одређених игрица, могуће је подесити да изнад ивица буду дугмићи, чиме ће телефон више бити налик џојстику.

Најлепше је свакако то, што када је телефон окренут надоле, ивице елегантно светле приликом позива или порука, али и када се телефон прикључи на пуњач. Све то у комплету изгледа веома лепо и квалитетно, онако како и доликује „флегшип“ телефону. Уз телефон се добија и провидна силиконска футрола, која не утиче много на изглед и елеганцију, па је њено коришћење препоручљиво.

Карактеристике екрана

"Motorola edge+" има ОЛЕД екран високог квалитета. Резолуција је 1080x2340 пиксела, а освежавање је 90 херца. Могуће је подесити да освежавање буде и 60 херца, чиме се продужава трајање батерије, али реално, они које занима овај телефон желе максимално искуство.

А оно јесте такво! Приказ је јасан и квалитетан. Боје делују природно и заиста, уз ефекат закривљених ивица, посебно је задовољство гледати снимке на овом телефону. Гледање серија и филмова неће бити проблем. Омиљене фотографије моћи ћете да видите у веома природним бојама, а читање мејлова, куцање и одговарње на поруке биће лакше на великом екрану.

Дијагонала екрана је 6,7 инча, али упркос тој величини, могуће је многе свари обавити држећи телефон у једној руци, чему опет доприносе функције закривљених ивица.

Напомињемо да се испод екрана налази и читач отиска прста (нажалост, нема опције препознавања лица). Очитавање путем отиска је фантастично брзо, а све то праћено је и лепим светлосним ефектима које је могуће изабрати.

Процесор и меморија

Пошто је "motorola edge+" телефон за оне који желе највише и први „Моторолин“ флегшип телефон после дуго времена, у складу са тим морао је да буде и одабир процесора. Реч је моћном "Qualcomm Snapdragon 865" чипсету.

У компанији истичу и 5Г конективност нове генерације, тако да би они који размишљају о телефону за дужи временски период то требало да узму у обзир.

О 12 гигабајта РАМ меморије и 256 гигабајта интерне меморије не треба трошити речи. У комбинацији са снажним осмојезгарним процесором све то чини да телефон ради беспрекорно и брзо, без икаквих застајкивања. И ту се нема шта замерити.

За потребе тестирања телефона инсталиране су захтеве игрице које је "motorola edge+" отварала брзо, а гејминг искуство (нарочито у комбинацији са звуком и екраном) је било одлично, било да сте летели борбеним авионом, играли фудбал или кошарку, или учествовали у трци Формуле 1. Једноставно, нема те игрице у Гугл продавници која би овом уређају могла да представља проблем.

Софтвер

"Motorola edge+" долази са Андроид 10 оперативним системом. Карактеристично за ову компанију је да пружа чисто андроид искуство, и због тога многи бирају „Моторолине“ уређаје. Интерфејс изгледа једноставно и лепо.

Нарочито је угодно коришћење уз посебне „Моторолине“ опције које је могуће подесити. Нпр. можете брзо да активирате камеру телефона (баш брзо) тако што ћете телефон двапут окренути надоле. Или да укључите лампу тако што ћете да га протресете. Већ смо поменули посебне опције на ивицама екрана.

Све то су веома практичне фукнције које су занимљиве, олакшавају свадоневну употребу и вема је лако на њих се навићи.

Камера

Стижемо до, за многе у данашње време, најбитније ставке код мобилних телефона – система камера. Сензори на "motorola edge+" привлаче пажњу чим се, чак и површно, информишете о овом моделу. Мало ко неће застати кад чује да је опремљена главним сочивом од чак 108 мегапиксела.

Свакако је реч о камери која заслужује пажњу, због тога је и подвргнута интензивном тесту, у различитим условима и на различитим локацијама. Уз то, ове године неће много људи ићи на море, па ће фотографије и снимци с плажа бити замењени онима са локација у Србији. А наша земља свакако има много тога да понуди када је реч о невероватним призорима.

Камеру смо тестирали у пределима Загајичких брда у Делиблатској пешчари, идеалним за бележење упечатљивих призора. Такође, "motorola edge+" доказала је своје способности за фотографисање погледа и детаља на Космају, где се са неколико видиковаца пружају фантастични призори, као и на неколико локација крај Дунава.

Као што је већ поменуто, главна камера има 108 мегапискела. И не звучи моћно само на папиру. Њене могућности су за сваку похвалу.

С разлогом постоје професионални апарати, фотографи и сниматељи, и сензори на мобилним телефонима не могу то да замене. Али, када вам је потребно да дочарате неки леп призор, "motorola edge+" ће вам бити сасвим довољна.

Фотографије у највећој резолуцији су веома оштре и јасне, са високим нивоом детаља. Оно што је најбоље јесте што ћете, и када зумирате фотографију, бити у могућности да јасно видите неке детаље. То је у највећој мери дошло до изражаја приликом фотографисања погледа с видиковца, где већина камера на мобилним телефонима не може јасно да забележи објекте и планине у даљини. Велику помоћ пружа и телефото објектив од 8 мегапиксела.

Боје при добром осветљењу су фантастичне. Када дођете на локацију попут Загајичких брда, сигурно желите да то забележите на најбољи начин. А ако идете до тамо пешке, некад није лако да носите професионалну камеру или апарат. Наравно да неке ствари морају да се доживе, и да ниједна фотографија није иста као стварни поглед, али "motorola edge+" ће вам помоћи да се, што је могуће верније, сећате тих погледа и да их прикажете другима.

За овај уређан није проблем ни када се нађе у условима слабог осветљења или у ноћним условима. Можемо рећи да је квалитет фотографија веома добар и да вам можда неко неће веровати да су начињене док је било слабо светло.

Лепи утисци преносе се и када је реч о видео-снимцима. Постоји могућност снимања у 6К резолуцији, али у том случају нећете имати стабилизацију. Такође, такви снимци ће заузимати много простора. Због тога, препоручујемо снимање у 4К, где ће такође квалитет бити одличан. Снимци су веома јасни и лепи и имаћете некад утисак да су ствари које сте снимили лепше него што су уживо.

Ако желите шири кадар, ту је ултраширока камера од 16 мегапискела, која неће разочарати. Реално, за снимке за друштвене мреже њен квалитет је одличан, моћи ћете лепше да прикажете како изгледа неки предео.

За љубитеље фотографисања објеката и предмета изблиза, ту је и макро камера, која такође бележи висок ниво детаља. Ако волите да се „играте“ и да експериментишете с овим видом фотографије "motorola edge+" пружиће вам и то задовољство.

Комплетан позитиван утисак закружен је и предњом камером помоћу које ћете бити у могућности да правите одличне селфије за друштвене мреже, али и да имате добру слику приликом видео-позива са најдражима, или током састанака.

Камере "motorola edge+" телефона оправдале су очекивања и представљају јачу страну овог уређаја. Могућности за експериментисање су велике, и учесталим коришћењем, сигурно ћете научити како да извучете максимум од фотографија.

Батерија

Још један податак који звучи лепо јесте то што је "motorola edge+" опремљена батеријом од 5.000 милиамперчасова. Довољано да не морате превише да бринете да ће вас изневерити, нарочито приликом фотографисања и снимања. Потрошња се наравно повећава играњем захтевних видео-игрица, и гледањем снимака и филмова.

Није лако дати процену колико би различитим корисницима батерија могла да траје, јер сви користимо мобилне телефоне на различите начине, али и мало захтевнији корисник вероватно не би требало да брине да ће остати без телефона до краја дана. Просечан корисник ће без пуњења моћи да издржи вероватно и много дуже.

Предсност је и могућност брзог пуњења, као и бежичног пуњења. Примера ради, уз пуњач који се добија у паковању, од нивоа од 20 одсто батерије до 80 одсто телефон се напуни за око сат и 20 минута.

Звук

Чини се да су у „Мотороли“ нарочито поносни на звук који производи "motorola edge+". Хвале се техничком Греми наградом за звучнике и тврде да су најмоћнији на неком мобилном телефону. То не можемо да потврдимо јер бисмо морали да тестирамо много телефона, али можемо да кажемо да је звук одличан и да ће музика и позиви бити јасни и гласни.

Ако се нађете негде где немате посебне звучнике, а желите да пустите музику нпр. за друштво, овај телефон ће вам одлично послужити. Пошто је звук прилично гласан када је подешен на максимум, саветујемо да та опције не буде стално укључена. Док седите негде у ресторану или нпр. ако сте у превозу и листате Фејсбук или Инстаграм, па вам се аутоматски укључи неки видео-снимак, звук може да изненади и вас, али и да скрене пажњу околине.

Поменули смо већ и видео-игре, а лепом гејминг искуству доприноси и квалитетан звук.

Закључак

Чини се, да када је о могућностима "motorola edge+" реч, нема много филозофирања. На папиру је деловао импресивно, а квалитет је доказао и на терену, да се изразимо фудбалским речником.

Коме је "motorola edge+" намењен? И цена од скоро 125.000 динара и реклама кажу – онима који желе најнапреднију технологију. Ипак, облик екрана каже – онима који желе нешто другачије, а опет којима се допада искуство закривљеног екрана.

То је потез који уноси мало динамике на тржишту мобилних телефона. Храбар је покушај стварања навике код корисника на нешто ново, насупрот слепом праћењу постојећих трендова.

Све то је, наравно, много лакше уз добре карактеристике. Али, на крају, битније од тога јесте искуство коришћења које је одлично. Осим што је телефон невероватно брз и јединствен, пружа и осећај поузданости.

Зато радује то што „Моторола“ опет прави телефоне који су у класи најбољих, а сваки излет преко ивице уобичајеног требало би поздравити.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару