Невреме спречило историјско лансирање ракете директора „Тесле“

Скоро десет година након пензионисања „спејс-шатл“ програма, Наса и „Спејс екс“ одложили су историјско полетање „фалкон“ ракете која је требало да на Међународну свемирску станицу однесе америчке астронауте, чиме би САД после скоро 10 година поново биле у стању да шаљу људе у свемир.

Америчка агенција за истраживање свемира и компанија „Спејс екс“ биле су приморане да због веома лоших временских услова одложе лет астронаута – први после скоро десетогодишње паузе од када је укинут програм „спејс-шатла“ у јулу 2011. године

Насин администратор Џим Брајденстин потврдио је да је лансирање померено за суботу, истичући да због временских услова нису хтели да угрозе безбедност посаде што је свима главни приоритет.

„Покушаћемо поново у суботу у 15.22 часова (21.32 по нашем времену)“, навео је Брајденстин.

Главни кривац што је полетање одложено је тропска олуја Берта, која је, иако није директно погодила Флориду, узроковала формирање тешких кишоносних облака изнад Кејп Канаваерала.

„Разумемо да су сви помало утучени, али и овакве ствари се дешавају. Сви смо били спремни данас, али услови просто нису били добри“, рекао је астронаут Боб Бенкен, који је заједно са Дагом Харлијем требало да одлети у капсули „кру дрегон“.

Амерички председник Доналд Трамп, који је дошао на Флориду да прати полетање, обећао је да ће се вратити у суботу.

„Хвала Наси и Спејс ексу на њиховом мукотрпном раду и лидерству. Једва чекам да се вратим у суботу“, написао је Трамп на Твитеру

Лансирање би у још једном аспекту требало да понесе епитет „историјско“ – биће то први пут да ће људи бити послати у свемир на летелици коју је развила приватна компанија.

Тиме би могло да дође до експанзије приватног сектора и новог доба у којем ће приватне компаније, а не владе, слати људе у свемир.

„Ово је остварење сна за мене и све људе у 'Спејс ексу'. Да ми је неко рекао 2002. године да ћу са Насиним администратором упознавати астронауте и стајати поред ракете на лансирној рампи 39А у Кејп Канавералу, помислио бих: 'Човече, не знам о чему ти причаш'“, написао је извршни директор „Спејс екса“ и „Тесла моторса“ Илон Маск пар часова пре планираног лансирања.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 14. септембар 2024.
14° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи