Моћни ледоломац „Лидер“ будућност руске цивилне флоте

У Русији је почео да се гради најмоћнији нуклеарни ледоломац. Када буде завршен, обезбедиће пловидбу Северним морским путем током целе године. Уговор је већ потписан.

Ледоломац „Лидер“ је будућност руске цивилне флоте. Захваљујући моторима на нуклеарни погон, снаге 160.000 коњских снага, руски гигант ће достизати невероватну брзину од 24 чвора (око 44 километра на час), пробијајући лед дебљине два метра. Важно је нагласити да апсолутни светски рекорд износи 12 чворова.

„'Лидер' ће бити најмоћнији ледоломац на свету, а његове размере сведоче у прилог томе – дужина ће износити 200 метара, ширина скоро 50 и висина готово 19 метара“, каже Сергеј Целојко из бродоградилишта „Звезда“.

Главна предност брода је могућност да ломи лед дебљине више од четири метра, што ће омогућити пловидбу Северним морским путем током целе године. Пројекат ће се реализовати у Приморском крају на бродоградилишту „Звезда“.

„Северни морски пут знатно краћи од уобичајених маршрута из Азије у Европу и назад до Суецког канала. Највеће светске транспортне компаније већ су спремне да плате за ту брзину и погодност, посебно у главним земљама-потрошачима руског течног природног гаса – Јужној Кореји, Јапану, Кини“, напомиње Целојко.

Бродоградилиште „Звезда“ планира да изгради три најновија нуклеарна ледоломца пројекта „Лидер“. Са ова три ледломца биће обезбеђена проходност Северног мора током целе гоидне, а не само ван сезоне.

субота, 14. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи