Читај ми!

Бројне су апликације за видео-позиве, која вама највише одговара

Пандемија коронавируса је променила штошта, па и начине и канале комуникације. Када контакт лицем у лице није могућ, опције су бројне, а свака има своје врлине и мане. Исти речник и приступ није примерен за канцеларију, дневну собу и кафић, па нису ни све апликације за видео позиве једнако погодне за све прилике.

Skype

Мајкрософтов ветеран видео позива, прва и свима позната апликација која је омогућила бесплатне разговоре са отпутовалим девојкама и расељеном родбином.

На својој страни има традицију и носталгију, али су је на паметним телефонима наследиле шареније, забавније и практичније алтернативе.

Ретко ко је данас користи за свакодневно ћаскање, а већ полако прелази на страну канала званичније и формалније комуникације, као писмо или имејл.

Најупотребљивија за разговоре са шефом, баба-тетком из Аустралије или судијом суда надлежног за кршење мера самоизолације.

Viber и/или WhatsApp 

Питање Viber или WhatsApp је као Кока-Кола или Пепси. На први поглед тако сличне, а у срцима верних корисника различитих укуса заувек посвађане. Конкуренција су једна другој, али делује да је колач довољно велик.

Обе апликације су веома практичне и лепушкасте, па је тешко замислити човека који не користи бар једну од њих.

Најпогодније су за свакодневно, брзинско и необавезно ћаскање са пријатељима и породицом. И једна и друга су са родних смартфона претрчале и на рачунаре.

Предност WhatsApp-a је одсуство могућности свађе са саговорником око правилног изговора имена апликације која вас спаја. Преко ове апликације можете да обавите видео-позив са више особа, док преко Вајбера то није могуће. 

Messanger 

Апликација само за кориснике Фејсбука, што ипак није ретка сорта.

Забавно је разговарати са зечијим ушима или огромним носем, али прва, друга, а ни трећа асоцијација на Фејсбук нису видео-разговори. Можете купити Ферари гаће или парфем, али зна се шта представља црни коњ на жутој подлози.

Добра и практична опција за ћаскање са већ постојећим Фејсбук пријатељима, али не више од тога.

Има, међутим, опцију да ставите цветни венац на главу, или да постанете ванземаљац, чиме се неки и даље одушевљавају. 

Zoom 

Откако је коронавирус загосподарио Земљом и ограничио кретање већем делу светске популације, популарност Zoom-a је вртоглаво порасла.

Највише захваљујући унапред заказаним сусретима и могућности да се у један разговор укључи 100 корисника, постала је главни канал пословне, званичне, па и институционализоване комуникације.

Користе је школе, универзитети, компаније, међународне организације и државне институције укључујући владе и парламенте.

Практична је, лака за коришћење, омогућава размењивање јавних или приватних порука и приказивљње екрана у току разговора. Могуће је видети све учеснике одједном или камером пратити онога који говори. 

Много полемике се води око безбедности и приватности, а стручњаци су упозорили да апликација није препоручљива за поверљиве разговоре.

Houseparty 

Ако је Zoom у доба короне постао канцеларија, Houseparty је кафић, ресторан или дискотека.

Апликација за паметне телефоне смешта највише 12 људи у виртуелну собу у којој могу да разговарају и играју различите игре.

За разлику од Zoom-a, нема уговорених састанака. Апликација захтева приступ друштвеним мрежама, на основу којег корисницима показују који су пријатељи доступни и расположени за забаву. Дозвољено је чак и непозван упасти на туђу журку.

Апликацију осмишљену 2016. године, недавно је купила компанија Epic games, власник познате компјутерске игре Фортнајт.

FaceTime 

Апликација коју, хтели или не, имају сви корисници уређаја са iOS оперативним системима, што ипак јесте ређа сорта од корисника Фејсбука. Остали нису добродошли.

Апликација испуњава своју свакодневну сврху и допушта присуство 32 учесника одједном, али не нуди ништа због чега би андроидаши преиспитали свој избор.

уторак, 18. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије