Меморија телефона је пуна – шест начина да је ослободите, а да не изгубите најважније податке

Рад од куће и дужи боравак у дому довео је до тога да за комуникацију са колегама, али и пријатељима, више користимо апликације за размену порука, попут Вотсапа и Вајбера. Више група за комуникацију значи и већи број људи који неретко, осим порука, шаљу и фотографије и видео снимке који заузимају меморију телефона. Како ослободити меморију телефона која је оптерећенија у време када интензивније комуницирамо путем интернета?

Обришите апликације које вам нису потребне

Прегледајте свој телефон и пронађите апликације које јако ретко или никад не користите. Највише простора на телефону заузимају игрице, па ако их не играте толико често, не би било лоше да управо њих обришете како бисте ослободили меморију.

Бришите кеш меморију

Кеш меморија у телефону представља податке које апликације често користе. Апликације друштвених мрежа у кеш меморији телефона најчешће чувају податке о томе шта сте недавно претраживали како би вас подсетили на то при поновној претрази. Овакви подаци нису неопходни за рад апликације, а често могу да заузму и око 300 мегабајта, тако да можете да их обришете у одељку за меморију апликација у подешавањима.

Користите меморијску картицу (ако можете)

Један од начина који у великој мери може да растерети меморију телефона јесте коришћење меморијске картице. Уколико ваш телефон има ту могућност, чак ће картица са најмањим капацитетом растеретити меморију телефона, а препорука је да картицу користите за фотографије и видео снимке, а можете пребацити и неке апликације. Чување садржаја на меморијској картици је добро и због тога што садржај није угрожен уколико се телефон поквари.

Преместите важан садржај на други уређај или клауд

Уколико су вам се у телефону нагомилале фотографије и видео снимци, било би добро да онај садржај који сматрате важним пребаците на рачунар или екстерни хард диск како се не би догодило да их случајно обришете из меморије телефона. Осим на рачунар, уколико имате могућност, садржај можете пребацити и на клауд. Чување на клауду је добро и због тога што је садржај безбедан и у случају губитка уређаја.

Оптимизујте телефон

Новији модели паметних телефона у подешавањима имају могућност оптимизације телефона, односно побољшања најважнијих функција телефона. Током оптимизације се прави дијагностика телефона, затварају се апликације које беспотребно оптерећују телефон, а бришу се и неки подаци који нису неопходни за рад уређаја.

Обришите непотребне фотографије и видео снимке

Ако вам је меморија и даље оптерећена, мораћете да обришете фотографије и видео снимке који вам нису потребни. Најбоље је да почнете од шаљивих слика и снимака које су вам послали пријатељи и колеге, нарочито уколико сте чланови више група у којима је комуникација интензивна. Препорука је да прво бришете видео снимке јер они заузимају више простора.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи