„Еплови“ уређаји подложни хаковању преко апликације за имејл

Због грешке у „Епловом“ оперативном систему, милиони ајфона и ајпеда подложни су хакерским нападима. Из компаније најављују да ће у једном од наредних ажурирања софтвера то исправити.

У истраживању безбедносне фирме "ZecOps", наводи се да је до проблема дошло у оквиру апликације за имејл, што је уређаје учинило подлежним софистицираним нападима.

Како би добили приступ у уређај, хакери би требало да пошаљу наизглед празну поруку на апликацију за имејл на „ајфонима“ и „ајпедовима“. Када би се мејл отворио, прекинуо би рад апликације и приморао корисника да је рестартује. У том тренутку, хакер би имао приступ информацијама са уређаја.

Овакав напад је специфичан по томе што не захтева од корисника да нешто преузме са интернета, или да оде на неки сајт који има малвер. Да би неко хаковао ваш телефон, најчешће се захтева да извршите неку радњу - то и омогућује да се касније пронађе извор са ког је хаковање извршено.

Овај „баг“ "ZecOps" је пријавио у марту, а „Епл“ до тог тренутка није знао за проблем. Из компаније су за Ројтерс рекли да ће тај проблем бити решен у једном од наредних ажурирања софтвера.

Овај проблем је примећен и код новијих верзија система iOS.

У "ZecOps" наводе да имају доказе да су хаковане и особе из неких од 500 највећих америчких компанија, али и извршни директор једног мобилног оператера у Јапану, запослени у технолошким компанијама у Саудијској Арабији и Израелу, један европски новинар и једна особа из Немачке. Идентитети нису откривени.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи