Супертелескоп креће у потрагу за тамном енергијом

Супертелескоп, опремљен са 5.000 оптичких влакана започео је најдетаљније истраживање Свемира до сада.

Циљ петогодишњег програма је да се сазна нешто о тамној енергији – мистериозној сили за коју се мислило да покреће убрзано ширење Свемира.

Инструмент садржи 5.000 веома процизних мини-телескопа који ће на сваких 20 минута правити снимке свемира.

На крају ће научници бити у прилици да прегледају више снимака галаксије него што су сви остали телескопи икада направили.

Шта је тамна енергија?

Теорија великог праска о настанку Свемира првобитно је предвиђала да ће се његово ширење успорити и да ће доћи до скупљања због гравитације.

Међутим, 1998. године астрономи су били шокирани када су открили да Свемир не само што наставља да се шири, већ се то ширење и убрзава.

Преовлађујућа претпоставка научника је да се нешто супротставља гравитацији, а то нешто је названо тамна енергија.

На основу прикупљених података „Планк“ летелице, видљиви део свемира се састоји од: 26,8 одсто тамне материје, 68,3 одсто тамне енергије и само 4,9 одсто материје.

Професор Офер Лахав са Универзитета у Лондону који учествује у овом пројекту, истиче да научници још увек ништа друго нису успели да сазнају о тамној енергији ни 20 година после њеног открића.

„Готово је непријатно да живимо у Свемиру који познајемо само пет одсто. Упознавање природе тамне енергије може довести до револуције у физици, целокупној физици“, каже професор Лахав за Би-Би-Си.

Шта ће нови пројекат испитати?

Међународни тим истраживача користиће уређај назван Спектроскопски инструмент за тамну енергију (Dark Energy Spectroscopic Instrument – Деси). Овај инструмент је причвршћен на телескоп „Мејл“ у опсерваторији Кит Пик у Аризони.

Унутар „Десија“ се налази 5.000 оптичких влакана, а свако делује као мини-телескоп. То омогућава инструменту да истовремено хвата светлост из 5.000 различитих галаксија, тачно да мапира њихову удаљеност од Земље и одмери колико се Космос проширио док је ова светлост путовала до Земље.

У идеалним условима, „Деси“ може да се креће кроз нови сет од 5.000 галаксија сваких 20 минута.

Што даље „Деси“ гледа у свемир, то се више враћа у прошлост, с обзиром на време које је потребно да светлост стигне до Земље. Инструмент може видети предмете удаљене десет милијарди светлосних година, што значи да се враћa 10 милијарди година у прошлости.

Било је и других сличних пројеката, али „Деси“ ће покрити много већи простор и измерити убрзање ширења Универзума три пута тачније него икад до сада.

Тим научника је на основу претходних истраживања направио мапу Космоса са које ће бити изабрано 35 милиона галаксија ка којима ће „Деси бити усмерен.

Како тамна енергија шири Космос?

Чини се да је кључна сила која покреће ширење, вакумски притисак, који је узрокован просторно временским флуктуацијама на суб-атомском нивоу.

Прорачуни указују да би тај вакумски притисак требало да буде далеко већи број (1 са 120 нула ) од силе коју астрономи тренутно виде како удаљава галаксије једне од друге.

Једна од могућности је да је вакумски притисак био много, много већи у време настанка Космоса, а да је тренутно опао на нижи ниво.

Али да ли би одговор могао бити негде другде?

Друга могућност је да је тренутна теорија гравитације непотпуна. За разлику од других основних сила, он нема супротну силу – сличну позитивним и негативним набојима електричне енергије.

„Деси“ ће моћи да тестира тренутну теорију гравитације, коју је развио Алберт Ајнштајн пре више од 100 година, јер може да види тако далеко у прошлост са пуно детаља.

Астрономи ће моћи да виде, експлозију за експлозијом и то са изузетним детаљима, како је гравитација деловала током тог времена, како би спојила честице у планете, звезде и галаксије које видимо.

Овај „филм“ ће космолозима омогућити да провере да ли је Ајншајнова теорија гравитације и теорија релативитета тачна. Ако не, онда концепт тамне енергије можда неће бити потребан. Уместо тога, потребна је потпунија теорија гравитације која објашњава убрзано ширење Свемира.

На овом пројекту учествују истраживачи са 25 научних института из Сједињених Држава, Велике Британије, Француске, Швајцарске и Шпаније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи