„Мајкрософт“ изгурао „Амазон“ из посла са Пентагоном вредним 10 милијарди долара

Посао прављења система који би заменио и осавременио застереле компјутерске мреже Пентагона новим јединственим „клауд“ системом добио је „Мајкрософт“, који је из конкуренције изгурао „Амазон“.

Пентагон је за услугу прављења „клауд“ платформе за министарство одбране одвојио 10 милијарди долара, а упркос томе што је деловало да је „Амазон“ током већег дела преговора био фаворит, „Мајкрософт“ је на крају добио посао.

Током једногодишњег процеса одабира, амерички председник Доналд Трамп је агитовао против „Амазона“ и извршног директора компаније, Џефа Безоса.

Како је навео Вашингтон пост, „Мајкрософт“ ће преузети руковођење „Џедајем“ (Joint Enterprise Defence Infrastructure - JEDI) – потенцијално десетогодишњем пројекту, који је привукао највећа имена технолошком система.

Осим „Мајкрософта“ и „Амазона“, „Оракл“ и „Гугл“ такође су били у трци за вредним уговором са Пентагоном. „Гугл“ је одустао од трке прошле године након великих протеста запослених који нису желели да раде за војску.

Упркос томе што су „Мајкрософт“ и „Амазон“ остали као финалисти, избор је био прилично очигледан, барем на папиру, јер „Амазон“ држи већи тржишни део када су у питању „клауд“ системи - 48 одсто наспрам „Мајкрософтових“ 15,5 одсто.

Међутим, „Ораклове“ оптужбе о сложеној „завери“ да се „Амазону“ обезбеди посао стигле су до Трампа, а амерички председник наредио је истрагу о могућој намештаљци. Упркос томе што унутрашња истрага није пронашла никакве доказе о томе, то није зауставило Трампа да нападне Безоса и читав посао назове „Спасавање Безоса“ (Bezos bailout).

Пентагон, са друге стране, истиче да је министарство одбране одабрало „Мајкрософт“ у транспарентном поступку, током којег су испоштована сва правила.

„Процес одабира обављен је у сагласности са законом и правилима. Све стране су третиране праведно и константно су оцењиване у складу са постављеним критеријумима“, навели су из Пентагона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи