Октобар – месец безбедности на интернету

Интернет је променио свет. У различитим областима углавном нам је донео напредак, али то не значи да нема простора и за злоупотребе.

Недовољно је познат податак да 81,7 одсто сајбер простора чини сајбер криминал, од чега 16 процената је сајбер шпијунажа, док по 1,2 одсто простора заузима сајбер ратовање и хактивизам - удруживање ради ширења малициозног садржаја.

Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (Рател), у чијој надлежности је и Национални центар за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима, обележава октобар као европски и светски месец информационе безбедности, кампањом „Активно и безбедно на интернету“.

„Активно, јер желимо да се интернет што више користи у складу са иницијативом и жељом Владе Србије за дигитализацијом. С друге стране, и грађани и појединци, али и јавна управа, велика и мала и средња предузећа, морају да буду свесни да коришћење интернета и различитих сервиса доноси одређене ризике. Са те стране је потребно значајно повећати свест коришћења интернета, шта је све оно што може да се деси да би превентивно реаговали“, наглашава гост Јутарњег програма, др Владица Тинтор, директор Ратела.

Статистике везане за нашу земљу показују да је у току 2018. године био пријављен само 31 инцидент, што не значи да смо потпуно безбедни и да немамо проблема.

Закон који регулише ову област је донет тек 2016. године, тако да велики број грађана можда није ни свестан да постоји институције које се тиме баве и којима могу да се обрате када имају одређени проблем, напомиње гост Јутарњег програма.

„Такође, многе фирме су у обавези да донесу Акт о безбедности. То је један доста обиман и детаљан документ који помаже институцијама управо у ситуацијама када се деси неки инцидент. Јер је најважније питање, када се нешто деси, шта радити“, додаје директор Ратела.

Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге на свом интернет сајту има информације, а поставиће и презентације везане за електронско банкарство и електронско пословање.

Такође, биће организована радионица за новинаре јер је важно да се о овој теми преносе врло прецизне информације, јер погрешно пренета информација може да изазове много већи проблем.

Заједно са Наледом, Министарством трговине и туризма, Канцеларијом за информационе технологије биће организован семинар за локалне самоуправе, где ће у четири града, Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, бити окупљено свих 196 локалних самоуправа и са њима договорени поступци за подизање капацитета везаних за информациону безбедност.

Један месец не може да промени ситуацију, али ово је кампања која ће бити настављена и у наредном периоду, јер свако од нас појединачно треба да промени начин понашања на интернету.

„Најчешћа грешка коју правимо је да остављамо уређај без шифара и заштите, користимо незаштићене вај-фај мреже, не читамо пажљиво електронске поруке које добијамо, а све су то поступци од којих нас не може неко други заштитит, већ морамо сами да водимо рачуна“, наглашава на крају гостовања у Јутарњем програму, др Владица Тинтор, директор Ратела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
16° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи