После електричних, на друмовима и биоразградива возила?

Постоје „паметна“, хибридна, електрична, а сада су ту и биоразградива возила пошто је група студената са Технолошког факултета у Ајндховену у Холандији направила прототип четвороточкаша биокомпозитне грађе назван Лина, преноси „Глас Америке“.

Наводи се да је већи део овог четвороседа на електрични погон направљен од материјала добијеног из шећерне репе и лана, а једино точкови и систем за управљање аутомобилом немају био-основу.

„Спољашност возила израђена је од ланених влакана и полипропилена, који се пресују и загревају, да би се добиле равне плоче“, објашњава студент Јаник Ван Рил.

Основу шасије чини структура налик саћу, произведена од полимлечне киселине (полилактида), биоразградивог пластичног полимера, која се добија из шећерне репе. Тако сједињена основа се умеће између два композитна листа ланених влакана.

Овом процедуром смањује се тежина возила, због чега оно троши мање струје него просечан аутомобил на електрични погон.

„Аутомобил је тежак свега 310 килограма, што је врло лагано за путничка возила. Због тога нам је потребно само 30-ак килограма батерија, са којима можемо да пређемо око 100 километара“, истиче студент Нуд Ван де Гевел.

Наводи се да возило може да достигне брзину од 80 километара на сат, али не очекујете да се прототип појави на друму баш тако брзо, пошто још не може да задовољи безбедносне стандарде приликом судара.

Ипак, како њени творци тврде, Лина представља њихову визију аутомобила будућности, изграђених од материјала, који немају негативан утицај на природну средину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи