У Немачкој казне до 50 милиона евра за говор мржње на друштвеним мрежама

Немачки министар правде Хајко Мас предложио је казне до 50 милиона евра за друштвене мреже које не уклоне довољно брзо недозвољени садржај попут говора мржње или „лажних вести“ с клеветама.

Мас, који је члан Социјалдемократске партије, рекао је да су друштвене мреже већ самостално предузеле кораке ка строжем кажњавању говора мржње и да је то дало резултате.

„Ово још није довољно“, рекао је Мас коментаришући истраживање које је показало да Твитер обрише само један одсто недозвољеног садржаја по пријави корисника, док Фејсбук обрише 39 одсто.

Према поменутом предлогу, компаније би морале да омогуће сервис путем кога ће корисници пријављивати забрањен садржај који би сајт морао да уклони у року од седам дана. Све копије садржаја такође би морале да буду обрисане, а друштвене мреже објављивале би детаљне тромесечне извештаје о поступању с таквим садржајем.

Сајтови би такође морали да одреде особу одговорну за пријаве забрањеног садржаја и та особа могла би лично бити кажњена до пет милиона евра ако се компанија не придржава прописаних стандарда.

Немачки министар је рекао да предложене мере неће ограничити слободу говора у Немачкој и да не постоји план о стварању „комисија за истину“ против такозваних „лажних вести“. Мас је додао да би лажне вести могле да представљају недозвољени садржај ако садрже клевету или погрду.

Компанија „Фејсбук“ није директно коментарисала предложене мере, али је саопштила да је проценат уклоњеног садржаја на тој друштвеној мрежи већи од оног који је навео Мас.

„Фејсбук“ је саопштио и да је предузео мере за обуку особља о новим мерама и да очекује да ће у Берлину до краја године 700 запослених радити на недозвољеним садржајима које пријаве корисници.

„Твитер“ такође није коментарисао предлог, али је саопштио да је претходних месеци предузео бројне мере на спречавању вређања које омогућавају корисницима да уклоне нежељени садржај.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи