Руски дрон-тенкови демонстрирали своје способности на полигону „Алабино“

Два руска копнена возила без посаде (УГВ) опремљена митраљезима великог калибра и противтенковским ракетним лансерима учествовала су у војним вежбама у околини Москве. Задатак им је био вежбање извиђања и пружања ватрене подршке механизованој пешадији, пише РТ.

Руски дрон-тенкови демонстрирали своје способности на полигону „Алабино“ Руски дрон-тенкови демонстрирали своје способности на полигону „Алабино“

Снимак настао на полигону „Алабино“ показује два руска УГВ-а, „Соратника“ (Саборца) и „Нерехта“ у акцији.

Дронови су први пут учествовали у оперативним вежбама Централне команде руских копнених снага. Види се како дејствују заједно с регуларним трупама, и како пружају борбену помоћ.

„Соратник“ је УГВ пројектован за вршење извиђања у сарадњи са ваздушним дроновима, и за пружање ватрене подршке. Одликује га компјутерска контрола, заштићени канали за комуникацију и разни сензори. Наоружан је тешким митраљезом и са четири лансера противтенковских граната.

„Нерехта“ је универзална тактичка платформа која се може опремити разним извиђачким, борбеним и транспортним модулима. Може деловати аутономно, сама бирати мете, а њом се може даљински командовати с удаљености од највише пет километара.

„Неке нам ствари код ових нових машина одговарају, а неке не. Главни критеријум за нове системе јесте њихова корист војсци. Разговарали смо с корпоративним представником. Приоритет код свих нових машина морају бити даљња побољшања“, изјавио је врховни командант руских копнених снага, генерал пуковник Олег Саљуков.

Русија активно развија нова возила без посаде за војне потребе. То се односи на беспилотне летелице, копнене дронове, као и на непокретне наоружане стражаре.

Развија се и мини-дрон као одговор на норвешки, 16 грама тешки „блек хорнет“ који користе амерички маринци. Други руски пројекат је камиказа дрон, који у себи носи експлозив.

Један од најновијих уређаја који је представила руска војска је роботизовани стражар, дизајниран за чување силоса са стратешким пројектилима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи