„Убер“ тестира самоуправљајућа возила на улицама Сан Франциска

Америчка превозничка компанија „Убер“ почела је данас да тестира самоуправљајућа возила на улицама Сан Франциска, што ће највероватније одушевити „технички паметно“ становништво и изазвати непријатељство градских власти. Компанија је тако наставила програм „Jавни пилот“ започет у септембру прошле године у Питсбургу.

„Убер“ тестира самоуправљајућа возила на улицама Сан Франциска „Убер“ тестира самоуправљајућа возила на улицама Сан Франциска

Тестирање омогућава обичним људима да доживе нове аутомобиле, док Убер ради на идентификацији евентуалних пропуста, пре него што нова технологија почне да се користи у Сан Франциску и шире.

Калифорнијски закони ипак захтевају сертификат за прототип аутомобила с аутоматским управљањем, које Убер нема, наводи агенција АП. Из компаније поручују да се тај закон не може применити на њихове аутомобиле, јер они захтевају људску подршку.

Убер је познат по тестирању законских граница. Компанија послује на тржишту мање од деценије, али се већ сукобљавала са властима око провере својих возача и питања исплате накнада запосленима. Компанија сматра да период провере возача треба да буде краћи.

Тестирање ће почети са „шачицом“ луксузних џипова „волво СУВ“, али компанија није објавила тачан број аутомобила. Аутомобили су опремљени сензорима за управљање, убрзавање и кочење, па чак и за прелазак у другу траку.

Возило ће контролисати радници Убера, који ће моћи да у сваком тренутку преузму контролу над аутомобилом ако технологија закаже.

Путници ће приликом наручивања вожње преко интернета моћи да изаберу да ли желе самоуправљајуће возило или возило са возачем.

Убер поседује лабораторију за истраживање самоуправљајућих возила у Питсбургу и ради на развоју аутономне технологије.

Компаније Убер и „Волво“ су најавиле споразум вредан 300 милиона долара, у склопу ког ће „Волво“ снабдевати Убер СУВ возилима ради истраживањима за развој технологије аутономних аутомобила.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи