Спречени хакерски упади у систем руских банака

Руски телеком оператор „Ростелеком“ објавио је да је блокирао низ сајбер напада уперених против пет банака 5. децембра, последње у серији таквих напада на финансијски сектор земље.

Oператор је у саопштењу навео да је „успешно одбио нападе ДДоС уперене против пет руских великих банака и финансијских организација“.

Напад ДДоС састоји се у томе да онеспособи сервер тиме што га преплави захтевима. У овом случају достигнуто је 3,2 милиона захтева по секунди, а најдужи напад је трајао више од два сата, навео је „Ростелеком“.

Део ових хакерских напада долазили су из повезаних уређаја, рекао је директор за сајбер безбедност „Ростелекома“ Муслим Меџлумов.

Друга по величини руска банкарска група ВТБ већ је раније саопштила да је била мета сајбер напада тог датума.

Број сајбер напада у Русији повећао се последњих недеља. Један од њих, покренут са више хиљада хакованих рачунара у више од 30 земаља, према лабораторији „Касперски“, већ је почетком новембра био уперен ка више великих руских банака.

Почетком децембра руска Федерална служба безбедности (ФСБ) упозорила је да прети нови велики сајбер напад у организацији „страних тајних служби“ да би дестабилизовао финансијски систем. ФСБ је навео да се командни центри за те нападе налазе у украјинској фирми "Blazing Fast".

„Треба предузети мере да се спрече илегални изласци финансијских средстава ка иностранству, припремити механизме да се блокирају сајбер напади на нашу финансијску инфраструктуру“, рекао је председник Русије Владимир Путин на састанку руског Савета за безбедност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи