Кина сутра шаље два астронаута у свемир

Свемирску мисију са људском посадом сутра ће Кина лансирати у свемир, што је један од корака званичног Пекинга ка успостављању кинеске свемирске станице.

Астронаути Ђинг Хаипенг и Чен Донг ће се сутра налазити у космичком броду „Шенжу-11“ кад буде лансиран са космодрома „Ђиукван“ у пустињи Гоби, објавила је кинеска државна новинска агенција Синхуа, а пренео Франс прес.

У кинеску космичку лабораторију „Тјангонг-2“ требало би да стигну за два дана и да у њој остану 30 дана, пре него што се врате на Земљу.

Ђинг, педесетогодишњи астронаут који је већ два пута боравио у свемиру, биће командант лета до лабораторије, која је лансирана у септембру.

Чен и Ђинг ће током боравка у свемиру вршити истраживачке пројекте у вези са поправком опреме у свемиру, ваздухопловном медицином, космичком физиком и биологијом, атомским часовницима и истраживањем соларних олуја.

Званични Пекинг улаже милијарде долара у свој космички програм, у настојању да ухвати корак са САД и Европом, наводи АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи