Паметна столица – аутопилот за инвалидска колица

У Русији је у току развој специјалног аутопилота за инвалидска колица. То је идеја једног руског инжењера који се добровољно пријавио и да постане први пацијент коме ће бити извршена трансплантација главе.

Валериј Спиридонов, који има 31 годину и болује од Вердинг-Хофманове болести, веома ретког облика атрофије мишића кичме, ради на систему аутопилота за инвалидска колица. Овај руски инжењер се нада да ће то помоћи милионима инвалида широм света да побољшају квалитет својих живота.

„Има много људи у свету који имају неко обољење мишића као ја, различите видове атрофије, слабу покретљивост. Инвалидска колица су им неудобна, имајући у виду чак и најновије, постојеће системе навигације. Многим људима је тешко да њима управљају због слабости у рукама“, истакао је Спиридонов.

Заједно са инжењерима из своје земље, Јапана и Сједињених Америчких Држава, Спиридонов развија јефтини уређај који ће омогућити кориснику да програмира своја колица уз помоћ аутопилота, у затвореном простору.

„Уз само једну команду, моћи ћемо да померимо инвалида од телевизијског апарата до кухиње или купатила. Неће бити везан за само једно место већ ће моћи да се сам креће“, истакао је Спиридонов.

Према речима руског инжењера, аутопилот ће моћи да користе и људи који имају проблема с говором и слабовиде особе.

Иако инвалидска колица која се самостално крећу нису новина, систем који им омогућава аутопилот јесте.

Процењује се да ће у продаји коштати око 200 долара, а тим инжењера покушава да прикупи 50.000 долара за израду завршног производа. Због тога је Валериј Спиридонов покренуо интернет кампању под називом Паметна столица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи