Српска видео-игра инспирисана Шекспировим делом

У Србији ће се правити видео-игра инспирисана Шекспировим делом „Сан летње ноћи“ као резултат конкурса „Британског савета“ под називом "Share Shakespeare".

„Британски савет“ (British Council) је саопштио да је победник конкурса "Share Shakespeare" Бојан Тробок из новосадског старт-апа за развој компјутерских игара "Agoul" са креативним концептом видео-игре A Midsummer Night’s Dream - Replayed.

Победнички пројекат, који ће бити реализован током наредних неколико месеци а потом представљен широкој публици, постаће део глобалног програма обележавања 400. годишњице смрти једног од највећих писаца светске књижевности под називом Шекспир живи (Shakespeare Lives).

Интерактивна игра ће се обратити млађој публици, причом инспирисаном једном од најпознатијих Шекспирових комедија Сан летње ноћи.

Добитник награде конкурса, Бојан Тробок, истакао је да је његов тим веома поносан и почаствован што им је пружена шанса да раде на игри по делу тако значајне историјске личности.

„Како смо ентузијасти за Шекспира, сметала нам је чињеница да буквално не постоји ниједна игра на тржишту која је базирана на неком Шекспировом делу. Имајући у виду да су видео-игре данас веома распрострањени медиј, мислили смо да је ово савршен начин да се лик и дело Шекспира учине бесмртним из неке друге и новије перспективе“, открио је Тробок.

Кроз отворени међународни конкурс "Share Shakespeare", „Британски савет“ позвао је све заинтересоване да пошаљу предлоге за пројекат који представља Шекспирово дело на нов и креативан начин.

Међу пријављена 44 решења било је предлога великих националних институција културе, али и средњошколаца који су изнели своје виђење Шекспира у 21. веку.

Пријавили су се аутори из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Украјине и Велике Британије.

Амбасадор Киф изјавио је да су га одушевили квалитет и разноликост предлога које су добили и који су показали колико Шекспир прожима локалну популарну културу.

„У предложеним пројектима смо увидели прави осећај за иновацију комбинован са богатим знањем о Шекспиру у модерном свету. Одлука није била лака, али одлучили смо се да наградимо пројекат који је на најбољи начин повезао све ове елементе. Једва чекам да испробам A Midsummer Night’s Dream - Replayed“, додао је Киф.

Конкурс "Share Shakespeare" „Британског савета“ је реализован у партнерству са Амбасадом Велике Британије у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи