РТС на првом путовању највећег путничког брода на свету

Највећи путнички брод на свету "Harmony of the Seas", који је завршен у мају, пре неколико дана представљен је светској јавности. На дводневном крстарењу започетом из Барселоне било је 2.000 представника туристичких агениција и новинара из целог света, међу којима и екипа РТС-а, као једина телевизија из региона.

РТС на првом путовању највећег путничког брода на свету РТС на првом путовању највећег путничког брода на свету

Суперброд "Harmony of the Seas" коштао је милијарду и сто милиона евра. На изградњи је две и по године радило неколико хиљада радника бродоградилишта „Сен Назер“ у Француској.

На њему данас ради 2.100 људи. Од капетана до момка који чисти палубу је више од 60 разних нација.

Брод може да прими 6.870 путника у 5.400 соба и луксузних апартмана. Ипак, кроз бројеве, потпомогнуте и сликом, тешко је дочарати величину и импресивност овог брода.

Тек када ступите на палубу на 17. спрату схватите заправо колико је велик овај брод. Дугачак је 363 метра, скоро као три и по фудбалска игралишта, широк је 75, а висок 70 метара.

Депласман брода, односно тежина је 227.000 тона. На сат троши више од пет тона горива.

Осим техничких података, задивљују и садржаји пловила "Harmony of the Seas". Брод има парк са више од 12.000 биљака и стабала, шеталиште са ексклузивним продавницама и ресторанима, кафеима и бионик баром у којем роботи мућкају и служе коктеле.

Брод има 20 ресторана са више од 300 менија, биоскоп, сопствену телевизију, казино, позоришну салу са 1.300 места у којој се изводе и бровдвејски мјузикли, клизалиште на коме наступају и бивши олимпијски шампиони и аква-театар за представе на води.

„Ово је велики моменат за компанију, али и мене, да можемо гостима да покажемо шта све нудимо од забаве и активности за све узрасте“, истакао је капетан суперброда, Гус Андерсон.

Ипак, све активности и луксуз који нуди мање су важни од његове безбедност. Чланови посаде не желе да говоре о детаљима, али истичу да је изузетна, да је брод у складу са именом у сваком погледу - у хармонији са морем.

Љубомир Церовић власник агенције „Цера травел“, који је екипи РТС-а својим контактима омогућио да буду гости брода, био је на много крузера и сматра да је овај изузетан.

„Не можете веровати, али дрил или евакуација овог брода са 6.000 путника и 2.000 чланова посаде врши се за не више од 15 минута“, истакао је Церовић.

Брод има и болницу и хелидром за хитне случајеве и све друге неопходне службе које се брину о путницима. На основу свега може се закључити како је гостима овог брода, а како је онима који раде, није било могуће сазнати, јер им није дозвољен разговор са новинарима.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи