Од 2020. године у Паризу само електрична и хибридна возила

Како би смањили број аутомобила на улицама и загађење ваздуха, власти Париза увешће рестрикције за возила произведена пре 1997. године. Градоначелник Париза најавио је да ће од 2020. године у центру Париза моћи да саобраћају искључиво електрична и хибридна возила. Ова забрана се односи само на возила са француским таблицама и неће важити за странце.

Најновија мера погодиће власнике аутомобила чија возила су први пут регистрована пре 1997. године. Њима ће бити забрањено да возе своје четвороточкаше улицама Париза радним данима, а моћи ће да их користе само суботом и недељом.

Сличне мере недавно је увео и холандски Утрехт, који је са улица „прогнао“ дизелаше старије од 20 година.

„Очигледно да је револуција која је најављивана када су аутомобили у питању, много брже стигла него што смо се надали. У читавој Европи биће замењено око 100 милиона возила за 20 година, што значи да ће многе фабрике које се нису прилагодиле електричном погону нестати, а да ће неке преживети само спајањем са онима које поседују нову технологију“, објашњава Дитер Зече из „Мерцедеса“.

Одредба париских власти погодиће скоро 10 одсто укупног броја аутомобила у француској престоници. Осим тога, уводи се и категоризација возила која ће бити подељена у седам група.

У првој су еколошки прихватљиви аутомобили са нултом емисијом (електромобили, возила на водоник), док су возила старија од 20 година сврстана у седму категорију.

„Шта ћемо са постојећим аутомобилма? Њих је превише и не могу сви тако брзо да замене возила. Где таква возила продати? Ко ће их купити? Како уништити на еколошки начин толико загађивача? Ако их продамо ван ЕУ, они ће поново загађивати ваздух, а он нема граница. Она се морају рециклирати на територији ЕУ“, каже Карлос Гош из „Рено - Нисан“.

Најновија мера погодиће и власнике мотоцикала произведених пре 1. јуна 1999. године, који такође неће моћи да се возе улицама Париза, осим викендом.

Од 2020. године рестрикције ће бити још драстичније, јер ће се односити на аутомобиле први пут регистроване пре 2011. године, који ће у том тренутку бити стари свега девет година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару