Океане на Марсу збрисали астероиди?

Два велика цунамија које су изазвали удари астероида највероватније су утицали да површина Марса, за коју поједини научници сматрају да је била прекривена океанима, данас изгледа као пустиња.

Океане на Марсу збрисали астероиди? Океане на Марсу збрисали астероиди?

Како претпоставља група међународних научника у студији објављеној у магазину ““Scientific Reports””, два велика цунамија догодила су се пре око 3-4 милијарде година и трајно изменила слику Црвене планете, чинећи је неплодним и сувим окружењем, просечне температуре од око минус 60 степени Целзијуса.

Први цунами поплавио је област већу од око 780.000 квадратних километара, а други област од око 1,3 милиона квадратних километара, а оба су изазвана ударом великих астероида у површину Марса.

Научници су доказе за те катаклизмичке догађаје нашли анализирајући географске и топлотне фотографије планете.

Приметили су хумке, наслаге стења, дугачке и широке по више стотина километара, а које су могле да формирају, како сматрају, само веома снажни водени токови.

„“Нема много процеса у природи који би то могли да учине и зато је цунами највероватније, а ако не и једино објашњење”“, открио је вођа тима Алексис Родригез, истраживач Института за планетарне науке.

Како је констатовао астроном Центра за астробиологију из Мадрида Алберто Ферен, Марс никада није имао плаже попут оних у Калифорнији, већ су то били океани и мора хладна попут оних на Земљи после веома дуге и ледене зиме.

Значај потенцијалног открића групе научника, како преноси портал The Verge, јесте да наслаге стења показују да је између два удара астероида и два цунамија Марс прошао кроз ледену климатску промену, која је могла да сачува евентуални живи свет, ако је којим случајем постојао.

Наиме, ако су микроорганизми заиста и постојали у тадашњем марсовом океану, остали су заробљени унутар тих ледених гомила, сматрају научници.

„У окружењу где владају екстремни услови, хладна и слана вода може да пружи уточиште животу, јер соли омогућавају да вода буде течна. Ако је живот постојао на Марсу, те хумке настале од цунамија веома су добри кандидати где бисмо могли да га потражимо“, закључио је Ферен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару