Више од 500 излагача на сајму технике

На 60. међународном сајму технике и техничких достигнућа представиће се више од 500 домаћих и страних излагача. Најављен је низ техничко-технолошких новости и иновација. Сајам је отворио ученик Математичке гимназије, Алекса Милојевић, који је са својим колегама освојио прво место на недавној Балканској математичкој олимпијади.

Младим математичарима, првацима Балкана, није тешко да пронађу везу између технике и математике.

„Већина нас из Математичке гимназије смо повезани са техником и надам се да ћемо у неком даљем раду имати везе са инжењерством, техником, физиком и потрудити се да што више унапредимо овај свет. Ево, свечано проглашавам овај сајам отвореним“, рекао је Алекса Милојевић, ученик првог разреда Математичке гимназије.

„Математика је битна за прорачуне, калкулације и неке друге ствари, а то се веома често користи у техници с друге стране и техника помаже развоју математике“, открио је Игор Медведев, ученик другог разреда Математичке гимназије.

Излагачи из 26 земаља нуде технолошка достигнућа.

„Ту су најинтересантнија компанија са електричним бициклима и станицама за пуњење тих електричних бицикли, који су одрадили врло добар посао по Хрватској и Словенији и то је понуда за локалне власти које могу европским пројеткима користити за суфинансирање ради заштите европске животне средине“, рекла је Јасна Јаклин Мајетић, председница Жупанијске коморе Пула.

„Нама је драго да можемо да представимо не само производе, већ имамо и фирме које се баве пружањем услуга. Такође, имамо овде велики број фирми које се баве аутоматизацијом. Најважније за аустријске фирме јесте да остварују контакте и да негују постојеће“, истакао је Фабиан Гемс, трговински аташе из Аустрије.

Сајам технике, који траје до 20. маја, поклапа се са почетком обележавања 160. годишњице рођења Николе Тесле, који је техничком проналасцима и визијама променио свет. Тим поводом и поводом 60. Сајма технике биће постављено и неколико изложби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару