Директор Еф-Би-Аја штити се од хакера лепљивом траком?

Шпијунирање путем веб-камере је озбиљан проблем од којег се треба заштитити, поручују стручњаци. То важи и за директора Еф-Би-Аја који је открио да у ту сврху користи лепљиву траку.

Последњих месеци не јењава расправа око заштите приватности и сигурности корисника мобилних уређаја и рачунара. Еф-Би-Ај тражи од компаније „Епл“, али и других технолошких компанија, да у одређеним случајевима (ако је реч о криминалцима и терористима и слично) омогуће приступ подацима који се налазе на телефонима и таблетима.

Компаније које производе мобилне уређаје, али и велики број корисника противе се тим захтевима јер сматрају да би Федерални биро и друге агенције могле искористити ту ситуацију за кршење приватности и незаконито прислушкивање корисника.

Иако је Еф-Би-Ај на крају и без „Еплове“ помоћи успео да откључа „ајфон 5це“ терориста из Сан Бернандина, готово је сигурно да може да се очекује да ће у будућности сличне захтеве добијати „Епл“, „Гугл“ или „Мајкрософт“ да би обезбедили приступ подацима на закључаном „ајфону“, „андроиду“ или телефону који користи "Windows" оперативни систем.

Директор америчког Федералног истражног бироа, Џејмс Коми, током гостовања на једном универзитету у Охају одговарао је на питања студената у вези са приватношћу.

Говорећи о све већим проблемима који се односе на технологију и шпијунирање, Коми је са студентима поделио и начин на који он штити приватност на својим уређајима.

Иако би човек помислио да директор такве организације користи неке софистициране методе и скупи софтвер, Коми се против потенцијалног шпијунирања хакера бори селотејпом који је прелепио преко веб-камере.

„Видео сам то једном у вестима па сам копирао ту методу“, објаснио је Коми додајући да, ако своју приватност на овај начин штите људи који су „паметнији од њега“, онда ће и он стављати непровидну лепљиву траку преко своје камере.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару