Британски оклопни „швајцарски нож“

Британска мултинационална компанија за одбрану и безбедност "BAE Systems" са седиштем у Лондону представила је своје прерађено возило „теријер“, описујући га као оклопни „швајцарски нож“.

Борбено возило је добило назив због завидног арсенала алата, и сада долази у комплету са телескопом, у односу на постојећу верзију „теријера“.

„Теријер“ је дизајниран да испуни изазове на ратиштима у будућности. У стању је да трага за закопаним експлозивом и да разбија бетон чекићем који се протеже више на од осам метара од његовог тела.

Машина сада може да прелази преко воде и издржи таласе до два метара.

Даљински контролисано возило тешко 32 тоне првобитно је створено у склопу пројекта вредног више од 522 милиона долара у јуну 2013. године, како би копало рупе, подизало објекте, бушило земљу, па чак и разбијало бетон – док су трупе на сигурној удаљености.

Али, сада је унапређено софистицираним новим технологијама и системима од стране инжењера одбране у "BAE Systems", држећи се на корак испред конкуренције.

Једна од надоградњи је „рипер“ (цепач) који може да поцепа путеве, чинећи их бескорисним непријатељу.

„Могућност да издржи већу дубину од оригиналне верзије чини 'Теријера' погоднијим за употребу у приморским подручјима, где може играти важну улогу у борбеним ситуацијама“, открио је извозни менаџер продаје Рори Брин.

„Уз нову телескопску руку и друге прилоге, 'теријер' остаје технолошки најнапредније и флексибилније борбено возило на свету. Због природе возила, оно се може брзо прилагодити низу ситуација, као што је чишћење стаза кроз џунглу“, додао је Брин. 

„Теријер“ може да достигне брзину од 70 километара на сат са комплетним даљинским управљањем до једног километара, и има различите способности подизања, грабљења и кретања.

Његов предњи систем утоваривања може да подигне терет и до пет тона тежине.
„Теријер“ је дизајниран да обезбеди британску војску са максималном флексибилношћу једног возила, што им омогућава да смање количину своје опреме.

Инжењери компаније "BAE Systems" ће наставити да развијају нове модуларне додатке, што значи да купци „Теријера“ могу да надограде своје возило без промене платформе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи