Давос: Нове технологије претња по радна места и компаније

Мобилни телефони имплантирани директно у човеко тело, три-де штампа органа за трансплантацију, одећа и наочаре повезани на интернет су можда ствари које данас звуче као научна фантастика, али ће до 2025. године постати научне чињенице, јер свет улази у еру развијене роботике и вештачке интелигенције, поручују стручњаци анкетирани на Светском економском форуму у Давосу.

Скоро половина анкетираних очекује и да ће машине са вештачком интелигенцијом у наредној деценији седети у одборима корпорација, захваљујући новој, такозваној „четвртој индустријској револуцији“, преноси агенција Ројтерс.

После водене паре, масовне производње и информационих технологија, четврта индустријска револуција ће, како оцењују стручњаци, донети још бржи циклус иновација, али ће исто тако поставити велике изазове пред компаније, раднике, владе и целокупна друштва.

Добра страна револуције би, према тврдњама анектираних, могла да буде јефтинија роба и услуге, што би довело до новог таласа економског раста, док је највећа претња нове револуције масовна незапосленост, и све већи јаз између корпорација и популације.

„Као резултат четврте индустријске револуције ће бити створен економски суфицит. Међутим, питање је како ће се он равномерно расподелити између држава, људи у различитим економским слојевима и различитим деловима света“, изјавио је генерални директор „Мајкрософта“ Сатја Надела на годишњем Светском економском форуму (WЕF) у Давосу.

Роботи су већ општеприсутни, будући да их има у фабрикама, болницама, продавницама, ресторанима, па чак и у ратом захваћеним подручјима, док напредак у областима, као што су вештачке неуронске мреже, већ почиње да умањује баријере између људи и машина.

У данас објављеном извештају швајцарске банке УБС, предвиђа се да ће екстремни ниво аутоматизације погоршати ионако велики јаз између богатих и сиромашних земаља света, док се у другој анализи УБС-а наводи да је Швајцарска најбоље позиционирана држава на свету за прилагођавање новом роботизованом свету, док је Аргентина на дну те листе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару