Узгајају јагоде у контејнеру у центру Париза

Двојица фармера успела су да у еколошком контејнеру узгајају јагоде усред француске престонице. Они тврде да могу да произведу око седам тона тог воћа годишње.

У оквиру компаније „Агрикул“, браћа Фурдиније желе да узгајају сочне јагоде, какве памте из детињства. Њихова иницијатива има за циљ да се у еколошком контејнеру, направљеном од рециклираних материјала, јагоде производе целе године, а да на то животна средина нимало не утиче.

На површини од 24 квадратна метра налази се ЛЕД осветљење, систем за вентилацију и регулисање температуре, минијатурне прскалице које омогућавају оптималне услове за развој.

Бумбари имају једну од кључних улога у опрашивању цветова јагода, а сложени систем ЛЕД осветљења пружа идеалне услове за фотосинтезу која би се иначе обављала у природи.

Воће је постављено вертикално како би се максимално искористио сав простор и не би разбацивала вода, али и обезбедило да хранљиви састојци дођу до сваког струка јагоде.

„Изабрали смо баш јагоде јер је то омиљено воће Француза, сви их воле. Осим тога, јагоде које се тренутно могу купити у градовима су веома лоше, изгубиле су арому. Седамдесет пет одсто се у Француску увози, па смо ми желели да из узгајамо у нашој средини, у центру града“, објашњава Жилијен Фурдиније, суоснивач компаније „Агрукул“.

Систем узгајања омогућава четири бербе током године уместо једне и по до сада, односно седам тона јагода годишње.

„Услови у еко контејнеру обезбеђују одличан род јагода. Наш начин производње подразумева употребу 96 одсто мање воде јер је реч о затвореном систему, вода се нигде не просипа“, истиче Фурдије.

Јагоде продаје компанија „Агрикул“ путем резервација преко интернета. Тренутно подршку има од хиљаду и по наручилаца, јер је велика потражња у локалним срединама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару