Први аутомобил којим управља мозак!

У Кини је направљен први аутомобил којим у потпуности управља људски мозак, али за сада не постоје планови за производњу таквог возила.

У луци Тјанђину на североистоку Кине група истраживача са Универзитета Нанкаи је после две године рада свој концепт необичног возила претворила у реалност.

Носећи опрему за читање сигнала из мозга, ЕЕГ-а, возач контролише кретање возила – оно може да се креће напред, назад, да се заустави, закључа и откључа, а све то без померања руку или ногу. Један од кинеских научника објашњава да опрему чини 16 сензора који примају те сигнале, а развијен је и компјутерски програм који одабира важне сигнале и претвара их у командне контроле над возилом.

Истраживач са Универзитета Нанкаи, Џанг Џао је објаснио: „Сигнале из мозга прима специјална опрема и бежичним путем преноси у компјутер. Затим се обрађују сигнали да би се сврстале и препознале намере возача и онда претвориле у командну контролу над аутомобилом. Срж целог процеса је у обради сигнала из мозга, што ради компјутер“.

На челу тима истраживача био је професор Дуан Фенг, који наглашава да употребљена технологија има за циљ да боље служи људима и да ће ускоро можда бити могуће и комбиновање технологије коју контролише људски мозак и возила без возача, као што је то у случају „Гугловог“ аутомобила.

Фенг тврди да је забринутост због могућности друмских несрећа неоснована јер је пуна концентрација возача потребна само када се мења статус кретања возила, односно када оно мења коловозну траку или се окреће.

„Даљи развој возила без возача може нам донети више користи јер ћемо моћи да боље схватимо функције повезане са контролом мозга, а уз помоћ платформе таквих аутомобила. У крајњем случају, возила, са или без возача, служе људима. У таквим условима морају се препознати намере возача. У оквиру нашег пројекта, возила боље служе људима“, истакао је Фенг, који је професор Универзитета Нанкаи.

Кинески научник тврди да је идеја настала као жеља да се помогне инвалидима који нису у могућности да управљају аутомобилом.

„За нас су постојале две полазне тачке у пројекту. Прва је била обезбедити вожњу без коришћења руку или ногу за инвалиде, а друга да здравим људима омогућимо нови и интелигентнији начин вожње“, навео је истраживач Џанг Џао.

За сада, такво возило које је развијено у сарадњи са кинеским произвођачем аутомобила „Грејт вол мотор“, може да се креће само у правом смеру.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару