Ово је самопослуга будућности!

За купце у супермаркетима свакодневица би ускоро могла да изгледа овако: скенер и монитор уместо љубазне продавачице. Будућност је дигитална и у сектору малопродаје.

Алберто Мучи, новинар Вајса, посетио је супермаркет будућности, представљен у оквиру Универзалне светске изложбе „Експо 2015“. у Милану како би сазнао како ће се куповати за неколико година.

Мучи је обишао "Future Food District", самопослугу будућности коју је осмислио италијански ланац супермаркета "Coop" уз помоћ архитекте Карла Ратија.

Простор је организован на начин који на први поглед збуњује, јер су производи различитих „категорија“ понуђени заједно.

„Ова самопослуга се инспирише природним ланцем производње хране“, објашњава италијански новинар.

„Примера ради, поред свежег парадајза налазе се конзерве са разним сосовима од парадајза, а поред грожђа су флаше с вином, дакле од сировине до готовог производа“, наводи Мучи.

Супермаркет будућности има роботе који помажу при паковању купљених производа, а један од његових главних циљева јесте да подстакне интеракцију: велике сталаже су избачене тако да муштерије могу да имају визуелни контакт са другим купцима и евентуално започну разговор.

„Идеја је да се створи утисак да сте на класичној пијаци“, изјавио је за Алфредо Рикелми, шеф пројекта.

„Људи морају да имају могућност да виде остале присутне у продавници. Зато смо одлучили да поставимо прилично ниске столове како би простор самопoслуге био што прегледнији“, објаснио је Рикелми.

Мучи наводи да ће самоуслуга будућности бити опремљена екранима који ће се наизменично палити како купац буде пролазио испред њих, а који ће му давати информације о производима из понуде - о њиховом пореклу, хранљивој вредности, па чак и њиховом угљеничном отиску.

Купци могу, такође, да преузму посебну апликацију, наведу своје укусе и прехрамбене навике и добију сугестије о куповини.

И док су цене производа прилично разумне, то се не може рећи за новац који је потребан да би се један овакав објекат подигао и опремио. Наиме, у изградњу супермаркета будућности треба уложити читаво једно мало богатство, тачније 15 милиона евра.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару