Идеје које (не)ћемо видети на авионима

Пред вама су најбољи и најгори предлози за иновативни дизајн путничких авиона. Сви су из 2015. године, а прикупио их је британски „Индипендент“. Неки су заиста чудни!

Идеје које (не)ћемо видети на авионима Идеје које (не)ћемо видети на авионима

Нема шта авиокомпаније неће урадити не би ли у авионе сместиле још више путника. Шта друго закључити на основу ових слика?

„Ербас“, један од највећих светских произвођача авиона, сваке године пријави на стотине патената, који обухватају све, од смера седишта до изгледа прозора.

Већина никада неће бити примењена, а неки само дају увид у ком правцу се развија ваздухопловна технологија.

Пет најбољих предлога

1. Компанија "Windspeed Technologies" ослислила је "SkyDeck", систем који омогућава путницима да уживају у фантастичном погледу током лета. Ово би могло донети екстрапрофит компанијама, сматрају људи из поменуте компаније. Седишта би требало да се окрећу у круг.

2. „Ербас“ је патентирао путничку кабину која би у потпуности била одвојива од остатка авиона и која би се уз помоћ низа кранова могла цела преместити на терминал. Истичу да не би било степеница које би путницима са посебним потребама отежавале укрцавање и искрцавање.

3. „Емирати“ су нашли начин да у кабину „Ербаса А380-800“ додају још 98 седишта – једноставно ће избацити прву класу.

4. Прозор и „ајпед“ у једном! „Ербас“ је решио да споји лепо и корисно – овај патент подразумева полупровидне екране са софтвером који прати поглед и технологијом која приказује слику окружења авиона.

5. Међу бољим идејама је и „конкорд 2“. „Ербас“ планира да направи авион који ће летети 4,5 пута брже од звука и путнике од Њујорка до Лондона превозити за један сат!

Пет најгорих предлога

1. Француски произвођач "Zodiac Aerospace" је решио да избаци прозоре из авиона. Замениће их екрани, постављени целом дужином трупа, док ће касете, које су до сада стајале изнад глава путника, бити замењене ормарићима лоцираним поред путника. На екранима ће, осим спољашњости, путници моћи да приказују и слику са својих личних уређаја – паметних телефона, таблета, лаптопова...

2. „Седење на главама“, у два реда, једни изнад других, још једно је „генијално“ идејно решење из „Ербаса“.

3. "Zodiac Aerospace" се истакао још једном идејом... али у негативном смислу! Нашли су начин да сложе путнике као сардине, тако што ће у сваки ред седишта убацити још једно које ће гледати у супротном смеру. Ово су назвали хексагоналним распоредом седишта.

4. И опет „Ербас“. Боксови за спавање, са ногама ка средини авиона... Ипак ће морати да се везују током полетања и слетања, и неће им бити укинути оброци.

5. На сајму "Aircraft Interiors Expo 2015, „Ербас“ је представио верзију модела „А380“ са чак 11 седишта у једном реду! Но, то не значи да ће повећати авион. Не, авион остаје исти, само ће седишта бити ужа – свега 45 цм. Могућа примена већ од 2017. године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару