Мали роботи курири ускоро на путевима?

Уместо курира, доставе би у блиској могућности могли да обављају мали роботи, који би, како тврде њихови творци, могли брже и безбедније да превозе пошиљке.

Суоснивачи „Скајпа“ покренули су нову компанију, "Starship Technologies", која припрема тестирање самоуправљајућих робота за испоруку робе у Лондону.

Још увек неименовани роботи су, према програмерима, мали и практични. „Када поручите нешто онлајн, уместо испоруке у којој неко долази до врата и куца, добићете испоруку од робота“, рекао је Ахти Хејнла, суоснивач „Скајпа“ и генерални директор компаније "Starship Technoligies".

Роботи могу да носе две торбе из куповине и да заврше локалне испоруке у распону од пет до 30 минута. Хејнла је објаснио да роботи нису намењени за налоге на велику удаљеност.

Хејнла је, такође, додао да купац има контролу над својим испорукама, јер му се омогућава одабир из селекције кратких, прецизних слотова испоруке. „Када је вама, као потрошачу, згодно да поручите, користићете свој паметни телефон. А онда робот у нашем чворишту добија робу и довози до кућног прага, и то траје око 20 минута. Дакле, уместо да достава траје пола дана, сада можете добити робу у року од десет минута“, рекао је Хејнла.

Када је пакет који треба да се испоручи са роботом, купац може да га прати у реалном времену на свом смартфону. Када стигне на адресу за испоруку, купац користи свој смарфон за откључавање сигурносног одељка како би приступио роби.

Приликом сваке испоруке, роботи ће бити опремљени софтвером за навигацију и избегавање препрека, а компанија додаје да ће роботи аутономно возити 99 одсто времена. Али, њих ће такође надгледати оператер који ће моћи да се умеша како би се осигурала безбедност робота.

„Ако сте можда помислили да би неки људи желели да украду нешто од робота, то је у ствари много теже него што мислите. Прво, одељак са робом је закључан тако да није лако да се пробије унутар робота, поготово ако немате никакве посебне алате да то урадите. А већина хулигана на улици нема посебне алате. Друго, робот има девет камера и то стално повезане са интернетом. Постоји оператер који заиста може да разговара са људима у околини робота, јер се у њему налазе звучник и микрофон“, објаснио је Хејнла.

"Starship Technoligies" ће покренути стварне пробне роботе у Лондону и неколико америчких градова у пролеће 2016. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару