Српски професор који помера границе науке

Професор Милан Мркшић признат је у стручним круговима у Америци и веома је посвећен свом српском пореклу. Жеља му је да направи пословну сарадњу са фирмом у Србији како би му ту била европска база.

Свако јутро професор Нортвестерн универзитета Милан Мркшић долази на посао у најновијем моделу аутомобила „тесла“. Као човек који и сам помера границе науке, Мркшић је радо прихватио нову технологију првог аутомобила у Америци који може да се вози без руку.

Некад прегледа домаће задатке студената док вози, а свиђа му се и што није био месецима на бензинској пумпи јер током ноћи пуни батерију аутомобила код куће.

Мркшић има редак статус доживотног професора на једном од 12 најпрестижнијих универзитета у Америци. Велики део зграде заузима његова лабораторија и тим од 20 људи. Сада спрема и нешто ново.

„Отварамо центар за синтетичку биологију који ће користити биолошке системе, биљке, бактерије и ћелије да производе хемикалије и лекове за фармацеутску индустрију“, објашњава професор Мркшић.

Каже да се сада за производњу полимера, материјала и лекова користе хемијска постројења и фабрике.

„Оне су велике, скупе, опасне, раде са високом температуром и притиском. У исто време, открили смо да можемо користити биологију да направимо исте те производе. Можемо генетски да направимо бактерије или чак биљке и ћелије“, напомиње Мркшић.

Мркшићеви родитељи су досељеници у Америку и он је ту рођен, али је велики љубитељ свега што је везано за Србију. Његове ћерке играју фолклор у овдашњој фолклорној групи „Опленац“, а професор Мркшић има жељу да направи пословну сарадњу са фирмом у Србији како би му ту била европска база.

Нови центар којим ће руководити професор Мркшић биће отворен 22. марта на Нортвестерн универзитету. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару