Вечерас историјско слетање ракете или нови неуспех „Спејс икса“?

После два неуспешна покушаја враћања првих фаза ракета „фалкон 9“ почетком године и распада још једног „сокола“ у јуну, компанија „Спејкс икс“ вечерас ће лансирати нову ракету и покушати да први пут у историји, након лансирања, врати прву фазу ракете и тиме драстично смањити трошкове лансирања будућих ракета.

Овај викенд би могао да буде уписан као један од преломних у истраживању свемира. Компанија „Спејс икс“ покушаће да приземни ракету „фалкон 9“, али ће овај пут, уместо на плутајућу платформу слетети на копно, односно Кејп Канаверал.

Почетком године „Спејс икс“ је ракетама „фалкон 9“ два пута успешно послао намирнице и опрему за Међународну свемирску станицу, а након тога је покушано слетање прве фазе ракете назад на Земљу.

Ипак, оба пута била су без успеха. Замисао иза целог подухвата јесте да се прва фаза ракете користи више пута, чиме би драстично били смањени трошкови лансирања.

Оснивач компаније Илон Маск јуче је на Твитеру потврдио да је све спремно за данашње полетање ракете

Током раних јутарњих сати „фалкон 9“ биће лансиран са Флориде, а десет минута после лансирања, прва фаза ракете (погонска са моторима и горивом) одвојиће се од остатка ракете.

Помоћу џи-пи-еса прва фаза ракете биће навођена назад на Кејп Канаверал где ће, уз мало среће и много вештина, успети да буде безбедно приземљена.

„Млазни мотори са џамбо-џетова отприлике коштају колико и цела наша ракета, али их авио-компаније не бацају у смеће после сваког лета, већ их поново користе. Када бисмо успели да прецизно спуштамо ракете, онда би драстично смањили трошкове и време потребно за припрему наредних мисија“, поручили су из компаније „Спејс икс“.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије