Направљена машина која размишља као људски мозак

Научници су направили машину која имитира начин на који у детињству људски мозак учи нове појмове, што представља велики напредак у истраживању вештачке интелигенције.

Систем, описан у часопису Science, је компјутер који копира човекову јединствену способност да прима и разуме нове концепте, наводе стручњаци са Института за технологију у Масачусетсу и универзитета у Њујорку и Торонту.

Постојећи информатички програми могу да препознају људски глас или поједине предмете на основу великог низа примера којима су били изложени и из којих могу извући асоцијације.

Нови компјутер је, попут људи, у стању да брзо учи писана слова различитих алфабета, а научници се надају да ће убрзо моћи и да препознаје друге системе симбола, попут гестова, плесних покрета и изговорених речи.

„Желели смо да направимо машину која би могла да имитира менталне способности малог детета“, рекао је професор са Института за технологију у Масачусетсу Џошуа Тененбаум.

Џошуа Тененбаум је навео да пре него што крену у школу, деца уче да препознају нове појмове полазећи од само једног примера и на основу тога стварају нове концепте.

„Ипак, још смо далеко од тога да створимо рачунар који би био једнако интелигентан као и дете, али ово је први пут да поседујемо машину способну да научи велики број појмова на начин који се не разликује пуно од начина на који уче људи“, додао је Тененбаум.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије