Телефонирање ће бити немогуће у аутомобилима будућности

На британским путевима у року од неколико година могу се наћи аутомобили који, помоћу камера, гледају возаче и уверавају се да они неће заспати или да не проверавају мобилне телефоне током вожње.

Нове мере безбедности предлажу се произвођачима аутомобила од стране Европске комисије у покушају да се смањи број судара узрокованих уморним возачима.

Извештај истраживачке компаније ТРЛ (Transport Research Laboratory), са седиштем у Лондону, говори о томе да ће технологија која препознаје када је возач растројен или уморан бити исплатива и да треба да буде укључена у све безбедносне прописе.

Неки стручњаци сматрају да су ове сугестије, за које се очекује да ће бити откривене следећег месеца, заправо најзначајнији напредак у безбедности возила још од ваздушних јастука – који се налазе у аутомобилима још од почетка 1990-их.

У извештају од 470 страна наводи се да камере могу да се инсталирају у возачким таблама, које ће се фокусирати на очи, лице и главу возача и које могу да открију било какву непажњу.

То значи да би будући аутомобили могли да буду повезани са алармом, који ће се активирати када возач постане растројен довољно да се нађе у потенцијалној опасности, или ће имати уређаје који би их приморали да успоре или да се зауставе.

Помиње се и уграђени блиц који ће слати сигнале упозорења другим возачима на путу.

Према подацима Завода за транспорт, више од 500.000 људи користи своје мобилне телефоне током вожње, а 41 одсто несрећа повезаних са коришћењем телефона је, са 349 случајева у 2010. години, порастао на 492 у 2014. години.

Бројке такође откривају да је умор био фактор у више од 2.000 саобраћајних незгода на путевима прошле године.

Комисија своје препоруке треба да уручи Европском парламенту почетком 2016. године, а сва одобрена правила могла би ступити на снагу у року од пет година, иако ће се примењивати само на нове моделе.

Али портпарол Комисије рекао је да никаква одлука још увек није донешена око тога да ли ће ова технологија бити обавезна.

Сличне технологије већ постоје код великих компанија, укључујући „Волво" који је створио једно-инчну камеру која прати када се капци возача затварају, а „Форд“ користи камеру монтирану на ветробрану да би проверавале положај возила у траци.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије