Како су Срби постали светски шампиони у електронском спорту

Пре четири дана, Србија је са трона светских шампиона у електронском спорту свргла Јужну Кореју. Какви су им утисци и како се осећају испричали су за Радио-телевизију Србије.

Шампионат је одржан у Сеулу од 2. до 5. децембра у организацији Међународне федерација у електронском спорту. Након успешно окончаних квалификационих турнира, наши такмичари обезбедили су место у јужнокорејској престоници, а онда се потрудили и да уђу у историју.

„Све ово функционише као нека врста Олимпијских игара електронског спорта, која је започета 2008. године када је Међународна федерација у електронском спорту први пут организовала турнир. Српски тим три године активно учествује у такмичењу“, објашњава Владимир Белопавловић.

Према његовим речима, циљ је био да се пласирају у најбољих осам, што је био приличан подухват због јаке конкуренције, поготову што се играло у Јужној Кореји, која је апсолутни фаворит на пољу електронских спортова.

„Они су били три године прваци, а освојили су све сем једног турнира до сада“, истакао је Владимир.

Иначе, на турниру су о победницима одлучивале три игре - Heartstone, League of Legends и Starcraft 2, а у укупном пласману Србија је заузела прво место.

Осим вештине нашим момака, пласман је умногоме зависио од тога како ће и друге репрезентације одиграти. На крају, од окршаја Кореје и Кине у League of Legends зависило је место на ком ће наши момци завршити.

Коначно, Кореја је савладала Кину, што је значило да је српска репрезентација шампион.

„Мислим да смо ми мало више навијали за Кореју од самих Кореанаца“, кроз смех је рекао Алекса Станковић.

Милош Перовић, који је у игри Heartstone узео максималних 100 поена и трасирао пут нашој репрезентацији ка врху, каже да је све учеснике помало изненадила српска победа јер Србија није позната земља у тим круговима нити смо имали такав вид промоције до сада.

Тренинзи теку као и у сваком другом спорту. Сваки или сваки други дан по неколико сати заједничког вежбања како би се што боље припремили за турнир.

„Планови су и да се победа искористи за популаризацију спорта у Србији, како би више људи чуло. Тиме би дошли до већег броја спонзора који би нам помогли у развијању инфраструктуре и организовању турнира. Тиме би могли да се створе још бољи играчи“, каже Владимир.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије