Робот Леонардо да Винчи одушевио публику у Токију

Међународна изложба роботa (iREX) отворила је своја врата за јавност у среду у центру "Tokyo Big Sight" на пет дана, на којој се одржавају семинари и излажу најновије роботске технологије.

Робот Леонардо да Винчи одушевио публику у Токију Робот Леонардо да Винчи одушевио публику у Токију

Направљени од стране јапанске фирме „НЕДО“ (New Energy and Industrial Technology Development Organization), роботи који су привукли велику пажњу били су они који пружају помоћ приликом катастрофа.  

Три хуманоидна модела – „Јакон“, „ХРП-2“ и „Хидра“, развијени због Тохоку земљотреса који се догодио 2011. године, имају могућност навигације на неравном терену, могу да пузе, па чак и да отварају врата.

Сатоши Кочијама, менаџер за овај пројекат у Одељењу машинских система објаснио је да су хуманоиди најкориснији за отварање врата и пењање уз степенице.

Импресиониран способностима модела „ХРП-2“, Дао Зоу, 22-годишњи студент са Универзитета у Кембриџу, сматра да је овакав робот чудо технике.

„То је стварно невероватно. Ходање је заиста тешко, а он може да хода кроз веома уске ходнике и да и даље одржава равнотежу, заиста невероватно“, рекао је Зоу.

Али, роботи који спасавају живот нису били једина атракција на сајму. Каналишући естетику јапанских поп-идола, стони робот који плеше, „Премаид Ал“, такође је био изложен, завршивши своју представу тиме што је публици послао пољубац.

Овај робот може се контролисати преко софтвера паметних телефона и долази са низом додатне опреме.

Нису сви изложени роботи футуристички. Неки су посетиоце изложбе вратили неколико векова уназад, са хипер-реалним андроидом Леонарда да Винчија, који је ћаскао са посетиоцима сајма на јапанском језику.

Даљински контролисан андроид, развијен је од стране „Минору Асада“ са Универзитета у Осаки, има циљ да информише децу широм света о потенцијалу роботске технологије.

„Једна од најважнијих ствари јесте да постоје две врсте андроида – они који имитирају постојеће људе и остали који репродукују фиктивне фигуре. Леонардо да Винчи је, међутим, први андроид који имитира познату историјску фигуру, познату целом свету“, рекао је Иаката Масаказу, запослени у сектору за односе с јавношћу Леонардо Да Винчи мреже.

"iREX" је једна од највећих изложби роботике у свету и одржава се сваке две године.

Већина излагача представља индустријске роботе, иако је у порасту број организација које се фокусирају на секторе у здравству и помоћ у катастрофама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије