„Усамљени ратник“, драгуљ америчке морнарице у Сплиту

Носачи-авиона су од пацифичких окршаја САД и Јапана током Другог светског рата постали ослонац поморске, али и укупне војне моћи једне земље. За њихову израду потребне су године и милијарде уложених долара. Зато их у својој војсци имају само најбогатије и најмоћније земље на свету.

Један од највећих носача-авиона на планети, „Хари С. Труман“, упловио је данас у Сплит. Пловећа грдосија у морнаричкој комуникацији носи кодно име „Усамљени ратник“, а у Хрватској ће остати до 8. јануара.

ХСТ, како га скраћено зову, дугачак је 333 метра, широк 78 метара, а висок 74 метра. Његове димензије најбоље се илуструју податком да му је палуба за полетање и спуштање авиона површине 1,8 хектара.

Борбени капацитет му је 90 авиона, које на палубу дижу четири лифта.

Погон му дају два „Вестингхаусова“ реактора, који могу да напајају брод више од 4,5 милиона километара пре пуњења.

Они загревају воду која покреће четири парне турбине, које даље окрећу џиновске пропелере и покрећу брод до максималне брзине од 56 километара на сат.

Припада класи „Нимиц“ носача-авиона, а учествовао је у већини војних интервенција од када је 1988. године ушао у службу. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије