Читај ми!

„Комтрејд“ партнер са Европским нуклеарним центром ЦЕРН

Приступ подацима са Великог хадронског сударача (ЛХЦ), истраживачима широм света побољшаће „Комтрејд“.

„Комтрејд“ партнер са Европским нуклеарним центром ЦЕРН „Комтрејд“ партнер са Европским нуклеарним центром ЦЕРН

„Комтрејд“ је потписао партнерски уговор са Европским центром за нуклеарна истраживања. У оквиру ЦЕРН опенлаба, у коме се налази само десет реномираних светских ИЦТ компанија, „Комтрејд“ ће се бавити питањима лакшег приступа и ефикаснијег управљања системом за складиштење података који се користи у ЦЕРН-у.

„Бити део историјског тима, који је у потрази за 'Божјом честицом' је највећи успех 'Комтрејда' до сада! Ми смо изабрани да будемо једна од само десет ИТ компанија у свету с којима Европски центар за нуклеарна истраживања ЦЕРН сарађује“, истакао је Веселин Јевросимовић, председник групације „Комтрејд“.

„Важна истраживања која ЦЕРН омогућава широм света зависе од тога колико брзо и лако научници могу да приступе огромној количини података који се свакодневно креирају. Поносни смо што смо чланови ЦЕРН опенлаба и нестрпљиви да кроз експертизу и искуство омогућимо истраживачима максималну подршку и ефикаснији приступ подацима са ЛХЦ-а. 'Комтрејд' је водећи провајдер инфраструктурних ИТ решења која обухватају складиштење података, систем менаџмент, управљање мрежама и креирање апликација. Своју експертизу Комтрејд је доказао у разним гранама индустрије, кроз напредну технологију која клијентима и ИТ професоналцима омогућава ефикаснији рад и успешније пословање. Са више од 1.000 софтверских инжењера, 'Комтрејд' је један од највећих европских провајдера ИТ решења и партнер водећих светских компанија као што су 'Microsoft', 'HP', 'Oracle' и 'Citrix'“, додао је Јевросимовић.

Побољшањем оперативности, функционалности и општег управљања овим информационим системом, „Комтрејд“ ће значајно унапредити сарадњу између све бројнијих научноистраживачких организација укључених у експерименте који се одвијају у најмоћнијем светском акцелератору честица - Великом хадронском сударачу честица (Large Hadron Collider - LHC).

У складу са својом мисијом да проучава основне делове материје, ЦЕРН сакупља и дели податке са партнерским научним институцијама широм света. Из експеримената на ЛХЦ-у, ЦЕРН-ов дата центар сакупи више од 30 петабајта података годишње, а управо "EOS Large Scale Storage System" представља темељ за њихову даљу обраду, са инсталацијама које подржавају чак 140 петабајта складишног простора.

Количина информација коју доносе експерименти на акцелератору драматично се повећава, као и број научних организација које учествују у овим истраживањима. Сходно томе, ЦЕРН планира да омогући отворени приступ ЕОС систему, са циљем да спољним сарадницима олакша приступ и коришћење информација.

Захваљујући својој експертизи у областима складиштења података, систем менаџмента и управљања мрежама, за проширење могућности ЕОС-а изабрана је компанија „Комтрејд“.

„Имамо огромну количину података који рапидно расту и којима је неопходно ефикасно управљање", изјавио је Алберто Ди Мељо, управник ЦЕРН опенлаба. „Ми омогућавамо поуздан приступ и подршку истраживачима који учествују у експериментима. 'Комтрејдова' експертиза ће бити од велике помоћи у даљој подршци научној заједници, посебно у условима када број укључених у експерименте расте, као и количина података.“

Да би омогућио да подаци са ЛХЦ-а буду доступни истраживачима широм света, ЕОС систем ће морати да буде једноставан за активацију и управљање, без обзира на количину информација и комплексност ИТ окружења. Циљ је да се омогући поуздан и брз проток података, како би се испунили до сада незапамћени захтеви када је реч о квалитету обраде, дистрибуције и анализе.

„Поносни смо што смо чланови ЦЕРН опенлаба и нестрпљиви да кроз експертизу и искуство омогућимо истраживачима максималну подршку и ефикаснији приступ подацима са ЛХЦ-а“, рекао је Јевросимовић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару