Читај ми!

Сонда „Касини“ спремна да зарони у Енцеладов гејзир

У својој орбити око Сатурна летелица „Касини“ ускоро ће доживети „ледени туш“. Сонда ће пролетети кроз слап водене паре и замрзнутих честица који избија са јужног пола Енцелада, једног од многобројних природних сателита Сатурна.

Сонда „Касини“ спремна да зарони у Енцеладов гејзир Сонда „Касини“ спремна да зарони у Енцеладов гејзир

„Касини“ ће пројурити на раздаљини од око 50.000 километара од Енцеладовог јужног пола и тиме обезбедити досад најдрагоценије узорке његовог подземног океана.

Како преноси АП, сонда ће се кретати брзином од приближно 30.500 километара на сат.

Научници верују да се испод залеђене површине Енцелада налази глобални океан течне воде. Сонда би требало да у среду зарони у један од гејзира Сатурновог месеца дубље него што је икада пре.

Енцелад је открио немачко-британски астроном Вилхелм Хершел 1789. године, а име је добио по гиганту из грчке митологије.

НАСА је 2006. године објавила да су на фотографијама сонде „Касини“ откривени гејзири течне воде на Сатурновом месецу. Подаци сугеришу да се кроз ове гејзире сваке секунде у свемир избаци око 250 килограма водене паре брзином од око 2.189 километара на сат.

Каснијим прелетима сонде „Касини“, у периоду од 2010. до 2012. године, откривено је да се испод ледене површине јужног пола највероватније налази подземни океан, чија је запремина слична запремини Горњег језера у Северној Америци.

Лансирана 1997. године као удружена мисија свемирских агенција НАСА/ЕСА/АСИ, сонда „Касини“ има задатак да проучава Сатурн и његове сателите, али нема опрему за детектовање живота.

Научници се, међутим, надају да ће им сутрашњи прелет сонде омогућити да установе да ли је Енцеладов океан погодан за живот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару