Читај ми!

Како зарадити на „Јутјубу“

Власници и аутори разноврсних видео-снимака на „Јутјубу“ са територије земаља бивше СФРЈ и Албаније добили су шансу да зараде од спонзорства и реклама које ће се приказивати на њиховим клиповима. Београд је био домаћин прве регионалне обуке за 250 најуспешнијих аутора видео-клипова, „Јутјубера“ из Адријатик региона.

Александар, Милица и Милан имају тек двадесетак година, а њихове видео-клипове гледало је на десетине милиона људи.

Према речима Александра Лештарића Цилета, који прави упутства за употребу технолошких новина, и у Србији може да се живи од тога.

„Ту су спонзорства разна која су експлодирала, бар у моме случају, у последњих годину дана, где сам ја пре морао да јурим све живе да ми се јаве, а сада неке од највећих светских компанија из света технологије се саме мени јављају“, прича овај „Јутјубер“.

Музика, видео-игре, разноврсна упутства, шминкање и кување су најгледанији видео-садржаји. Фирме нуде сарадњу онима који имају највише прегледа.

„Компаније из Кине се нама јављају, дају нам неки уређај: телефон, камеру, штагод за рецензију или то некада буде нека компанија која тражи неки видео-снимак да њих споменемо или тако нешто за одређену новчану надокнаду тако да од самог Јутјуба не може да се живи, али зато у сарадњи са другим компанијама може“, објашњава Милица Перић Ковалска.

Кратки скечеви и пародије су специјалност Милана Инића.

„Имамо 150 клипова на свом каналу и преко 50 милиона прегледа. И то свакодневно расте. Нешто што направиш данас и за две године ће добијати прегледе“, нагласио је Инић.

За отварање канала на мрежи и рачуна на који стиже новац треба око 15 минута, све остало је креативност и рад, кажу стручњаци.

„Отварате едсенс рачун који вам омогућава да добијате новце и када стиснете црвено дугме ствари се почињу дешавати, рекламе стижу на ваш канал. Што више гледалаца имате, што имате занимљивији садржај, то ћете добијати више реклама и више ћете зарађивати“, открива Маријана Прпић, директорка „Јутјуба“ за Адријатик регију.

Зараде су пословна тајна, али власник најуспешнијег канала на тој платформи годишње инкасира више од седам милиона долара. Најбитније је да свако на мрежи може покренути сопствени посао, без обзира на језик, место боравка и ситуацију у којој се земља налази, што је важно и за Србију и за регион.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару