Читај ми!

До 2100. године људи ће живети у свемиру

Захваљујући технолошком напретку, већ до краја овог века људи би могли живети у „свемирским градовима“ који ће кружити око Земљине орбите, сматра научник Ал Глобус, који верује да је ово логичан след ширења човечанства на нове просторе.

Глобус је убеђен да ће људи до краја века почети да живе на орбиталним станицама, јер смо се раширили свуда на Земљи и једини логичан следећи корак јесте одлазак у свемир.

Ако се заиста одлуче на тако нешто, до њих би се путовало једноставно као што данас путујемо из Лондона до Њујорка, а људи би тамо живели, одгајали децу и радили на сличан начин као и на Земљи.

Глобус каже како, ако су везане за ограничени простор, врсте изумиру, а људска врста данас је везана за Земљу, због чега треба размишљати о ширењу ван граница наше планете.

„Живимо у џунглама, прашумама, пустињама и снежним крајевима – раширили смо се максимално колико смо могли и следећи корак је ширење у свемир“, додао је Глобус.

Овакве свемирске колоније биле би направљене око великог централног цилиндра, могле би да се ротирају стварајући вештачку гравитацију како би се људи у таквим градовима могли кретати као и на Земљи, а биле би заштићене великом куполом која би делимично била покривена соларним ћелијама.

Највеће тренутне кочнице су – новац и технолошки развој. „Тренутно постоји једна једина могућност да се прикупи довољно новца за такав пројекат – уколико би људи уложили новац и време које улажу у ратовање и међусобно убијање“, истакао је амерички научник.

Такође, осим новца, тренутно су проблем технологија и инфраструктура које још нису довољно добре – што ће се временом, наравно, променити. Први корак ка насељавању свемира јесте свемирски туризам, а Глобус је похвалио „Боинг“ и "Space X" и "Bigelow Aerospace" који раде на развоју свемирских летелица, односно планирају да направе свемирске хотеле у орбити.

Такви хотели могли би почети да раде већ за 20 до 30 година, а следећи корак након тога било би прво насеље у свемиру, на штa можемо чекати деценијама или, у најгорем случају, можда и вековима.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару