Читај ми!

Коначно представљен "Samsung Galaxy S6"

Најновији „Самсунгови“ паметни телефони "S6" и "S6 Edge" представљени су у Барселони, уочи почетка Конгреса мобилне технологије, а у продаји ће се наћи од 10. априла у 20 земаља.

Другачији дизајн најприметнији је на "Galaxy S6 Edge" моделу са закривљеним ивицама преко којих се екран са дијагоналом од 5,1 инча „прелива“. Поседује функцију да корисник веома лако и брзо остане у контакту са одабраним људима, као и да упозори власника на важне информације.

Наиме, на својим ивицама које су закривљене поседује „брзе контакте“, а постоји и могућност да за сваки контакт изаберете боју, тако да кад вас неко зове појави се дата боја и корисник одмах зна о коме се ради, чак иако не погледа директно у телефон.

Продаваће се по већој цени од стандардног "S6" телефона, који, иначе, има исте спецификације.

Промене у односу на досадашње моделе укључују и TouchWiz кориснички интерфејс који је једноставнији за коришћење и смањује број „поп-ап“ порука, као и то да нови телефон има метални оквир и стакло уместо пластике од које су били израђени ранији модели.

Зоран Станојевић, извештач РТС-а са Конгреса мобилне технологије у Барселони, каже да је највећа разлика што су "S6" и "S6 Edge" заливени па су неке функције морале бити одбачене: телефони нису отпорни на воду, немају микро СД картицу за додатно складиштење и њихова позадина не може да се уклони како би се променила батерија.

Побољшања у односу на модел "S5" су и повећана резолуција екрана - сада 577 пиксела по инчу - и способност да буде 20 одсто светлији. Што се процесора тиче, јужнокорејски гигант одлучио се да користи Exynos 7 Octa, коме четири језгра раде на фреквенцији 1,5, а друга четири на 2,1 гигахерца. Иначе, 64-битни процесор је дизајнирао „Самсунг“ са 14-то нанометарским проводницима у чипу.

Има три гигабајта LPDDR4 радне меморије, а пошто је кућиште запечаћено и не може да прими микроСД картицу, продаваће се у три варијанте - са интерном меморијом од 32, 64 и 128 гигабајта простора.

Из „Самсунга“ истичу да се нови модели у односу на конкуренцији истичу и батеријом и камером. Нови систем брзог пуњења омогућава да се за 15 минута довољно напуни за четири сата рада.

Главна камера на леђној страни има 16 мегапиксела, оптичку стабилизацију слике, аутофокус, ЛЕД блиц. На располагању је и снимање у 4К резолуцији. Има изузетно добру осетљивост на светлост, па може да снима са минимумом осветљења, а упоређен је и са новим „ајфоном“. У односу на "S5" на тестовима је постигао 50 одсто боље резултате.

Предња камера има пет мегапиксела. Што се оперативног система тиче, нови модели долазе уз Андроид 5.0 Лолипоп, као и уз „Самсунгов“ TouchWiz интерфејс.

Јужнокорејски технолошки џин много полаже на систем плаћања - "Samsung Pay", који омогућава да телефон одмах и у потпуности замени пластичну картицу. Систем ће са применом прво почети у САД и Јужној Кореји, а остатак света ће морати да сачека још неко време.

„Самсунг“ је изгубио тржишну трку од „Епла“ и осталих компанија, након што је модел "S5" продат у много мање примерака од својих претходника. Упркос томе, стручњаци су за нови модел паметног телефона имали речи хвале.

„'Самсунг' је јасно ослушкивао коментаре корисника - не само за 'Galaxy S5', који је био промашај прошле године и донео је губитке компанији - него и за 'S4' који је много боље прошао“, рекао је Бен Вуд, шеф истраживања у "CCS Insight tech consultancy".

„Софтвер је направљен много оштрије и јасније, дизајн производа има чисте линије и изгледа врло лепо и то је свакако нешто што је недостајало „Самсунговим“ производима дуже време“, изјавио је Вуд за Би-Би-Си.

Што се дизајна и лежања у руци тиче, то није спорно али телефон тек треба да прође озбиљне тестове. 

Оно што посматрач светске премијере може да посведочи је да нико од више од три хиљаде људи није био равнодушан после представљања, али су овације какве на оваквим скуповима доживи „Епл“ изостале.

Без дилеме, "S6" је другачији и посебан на разне начине и први „Самсунг“ чији дизајн не заостаје за америчким архи конкурентом. На жалост, то се односи и на цену, по свему судећи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару