Читај ми!

Британци увели аутобус на људски измет

Бристолско градско саобраћајно предузеће пустило је у употребу први аутобус који покреће метан добијен из људског измета и отпадака од хране. Аутобус превози путнике од бристолског аеродрома до града Бата.

Возило може да пређе око 300 километара са пуним резервоаром, а за пуњење је довољaн измет петоро људи који они избаце током годину дана. Издувни гасови из био-буса у односу на традиционална горива – садрже 30 одсто мање гасова који изазивају ефекат стаклене баште, а додатно се филтрирају да се не би осећао непријатан мирис.

„Генеко“, подружница предузећа за прераду воде „Весекс вотер“, води постројење за производњу метана из људског измета и других отпадака, а гас шаље даље у градску мрежу. Постројење је у стању да произведе довољно метана за снабдевање 8.300 домова, односно више од 1,5 милиона кубних метара метана годишње.

Испред постројења је пумпа за снабдевање био-аутобуса.

„Возила на гас имаће важну улогу у борби за чистији ваздух у британским градовима, али био-аутобус иде и даље од тога – у пројекат је укључено и локално становништво и људи који њим путују“, објашњава Мухамед Садик, генерални менаџер „Генека“.

Измет који ће путници оставити током године обезбедиће довољно метана за више од 1.345 километара вожње.

„Очекујемо више од 10.000 путника током четворонедељног пробног периода“, каже Колин Филд, директор инжењерског одељења аутобуске компаније града Бата, у чијем је власништву нови аутобус.

Иначе, Бристол је победио у такмичењу за награду Европска зелена престоница 2015. године, а био-аутобус је још један симбол и доказ борбе градских власти за зеленију и чистију средину и за ваздух који удише 428.000 житеља града.

„Користећи биометан на овај начин не само да добијамо још један извор горива који досад нисмо користили – већ смањујемо зависност од традиционалних фосилних горива“, истиче Садик.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару