Читај ми!

„Стварни“ виртуелни свет „окулус рифта“

Седите кући удобно заваљени у фотељи, а уствари сте на концерту са омиљеним бендом или пратите утакмицу омиљеног клуба. То вам омогућава „окулус рифт“.

Вожња чамцем кроз чудесну шуму и нешто што подсећа на рај и пакао - тако изгледа виртуелни свет у који је упловила екипа РТС-а. У нестварни свет ушли су стављањем „окулус рифта“ - наочара за виртуелну реалност. Оне су врата за улазак, али виртуелни свет креирају Урош и Владимир. Објашњавају да за почетнике постоје правила.

„Треба одабрати да се почне са неким блажим искуствима. Никако са неким летењима, да уђемо у неку симулацију летења да правимо лупинге, завршиће се са гадном мучнином. Ово је седеће искуство, морате да имате неку фотељу, да можете да се ослоните“, каже Владимир.

Њихов осмочлани тим - „ВР биро“ креира занимљиве садржаје - вожњу ролеркостером и вашарским справама, али и озбиљније пројекте попут визуелизације једне шабачке фирме.

Да ли ће у наредних неколико година „окулус рифт“ постати неизбежан део рачунарске опреме, попут миша, слушалица или камере?

„Ви ћете сутра моћи да седите с пријатељем на кафи, на некој плажи, а он ће бити код куће у Мозамбику, а ви у Београду. Можете да будете на неком концерту на самом стејџу са вашим најомиљенијим бендом, а моћи ћете да гледате и оперу или утакмицу и да будете чак и учесник утакмице“, објашњава Урош.

Улазак овог уређаја у наше домове, уверени су, убрзаће Фејсбук који је почетком године купио фирму која их производи. Желе да и Србија иде у корак с временом.

„Србија има велики број инжењера и људи који могу много да пруже у ИТ технологијама. Желели бисмо да позовемо све више дизајнера да у кратком периоду можемо да пружимо нешто што ће ићи на глобално тржиште“, истиче Урош.

Виртуелна реалност ће, по свему судећи, постати наша реалност. Ипак, уз све користи донеће и питање: Да ли ћемо тада радије живети у виртуелном или реалном свету?

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару